Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Patetiskt av Jimmie Åkesson vid gränsen

”Viktigt att man som politiker bildar sig en egen uppfattning”
Jimmie Åkesson, SD-ledare.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg, klimataktivist.
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson twittrade från gränsen.

Ledaren för Sveriges i opinionsmätningarna största parti står vid turkgrekiska gränsen och håller upp en skylt med budskapet ”Sweden is full”.

Patetiskt.

Greta Thunberg uppträdde betydligt mer vuxet som 15-åring än vad Jimmie Åkesson gör vid 40.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Greta Thunberg skolstrejkade för klimatet, med sin skylt utanför riksdagen, vädjade hon till landets politiker om krafttag. 

Jimmie Åkesson gör tvärtom.

Han hade med sig flygblad som han delade ut till människor som Turkiets diktator Erdogan utnyttjar för att få mer pengar av EU och han klargjorde tydligt att till Sverige är gränsen stängd – hit är ni inte välkomna. Var det verkligen nödvändigt att trampa runt bland utsatta människor i kris?

Jag ser i sociala medier att många av Jimmie Åkessons anhängare jublar, och jag förstår att de i tider av coronavirus, organiserad brottlighet och välfärdskollaps gärna stänger alla gränser. Men borde inte även SD-sympatisörer förvänta ser mer av sin partiledare?

Nu har partiet makt, inflytande och dessutom säger de sig vara beredda att ingå i ett regeringsunderlag – kräver inte det ansvarstagande?

Populistiska utspel är visserligen den enklaste vägen men hur ska Jimmie Åkesson lösa flyktingkrisen?  Han kanske tycker att det är toppen att EU betalar miljarder till Erdogan för att hålla flyktingarna borta från Europa. Då vill han kanske som en logisk följd av detta höja Sveriges EU-avgifter. Betala extra för att Turkiet tar hand om flyktingarna och bidra till krigföringen med Syrien och Ryssland. Det är ju det Erdogan vill med att öppna gränsen mot Grekland.

Det finns anledning till oro. Vi har inte världens bästa politiker när det gäller att lösa problem med integration och segregering. Vi öppnade gränserna och förstod inte konsekvenserna. Människor far illa också i Sverige.

Samtidigt som Jimmie Åkesson genomförde sitt PR-jippo vid gränsen mellan Turkiet och Grekland förklarar migrationsminister Morgan Johansson (S) i en intervju med Expressen att ”Sverige är inte längre en magnet för flyktingar”. 

Kanske har han gjort en opinionsundersökning på plats, hur ska han annars veta? Vi möts för tillfället av en rad populistiska utspel av politiker som vill framstå som ansvarstagande och trovärdiga och tuffa, både när det gäller situationen med migranterna i Turkiet och spridningen av coronaviruset.

I den här floran av mer eller mindre genomtänkta utspel hamnar Jimmie Åkesson på den absoluta bottenplaceringen.

Det går säkert hem hos åtminstone delar av Sverigedemokraternas kärntrupper, men ger inte bilden av en partiledare som är mogen att ingå i ett regeringsunderlag tillsammans med M och KD efter nästa val.

Jimmie Åkesson (SD) om polisanmälan han fått mot sig


Jimmie Åkesson (SD) om polisanmälan han fått mot sig.