Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Partiledare, för er trovärdighets skull – ställ in julen!

Det är inte bara talmannen som börjar tröttna på partiernas velighet och den totala låsningen inom dem.

För att inte Jan Björklund, Stefan Löfven, Ulf Kristersson och övriga partiledare ska förlora all trovärdighet finns bara en lösning:

Ställ in julen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Talman Andreas Norlén börjar helt klart tröttna på partiledarna och regeringskrisen. Helst ville Andreas Norlén ha en ny statsministeromröstning före jul, men utifrån samtal med de olika partiledarna har det visat sig vara omöjligt.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson vill ha mer tid.

Mycket mer tid.

Vem tror de att Norlén är? Jultomten?

Först har vi den långa sköna julhelgen. I mellandagarna blir det avrapportering – per telefon – till talmannen.

Sen kommer nyårshelgen. Strax före trettonhelgen ny avrapportering – per telefon – till talmannen.

Svindlande tanke, att någon skulle behöva avbryta helgfirandet och ta sig till Andreas Norléns kontor i riksdagen.

Först efter trettonhelgen blir det ett fysiskt möte med talmannen. Och veckan därpå, onsdagen den 16 januari, blir det statsministeromröstning nummer tre.

Om fyra veckor, alltså. Heja.

Samtliga partier har tummat på Andreas Norléns tålamod. Egentligen borde han inte ha gett dem en ny chans till förhandlingar eftersom inga som helst resultat har åstadkommits, inga eftergifter har skett, utan vi har i princip samma låsningar som på valnatten. 

Ytterligare fyra veckor är väldigt för lång tid för att dricka kaffe och tänka efter.

Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Annie Lööf hyllar nu talmannens beslut och lovar bättring. I stället borde de ställa in julfirandet. Det vore ett tecken på respekt för väljarna.

Att behöva jobba i jul-, nyårs- och trettonhelgerna är inget ovanligt för andra yrkesgrupper. Våra folkvalda skulle vara i gott sällskap av poliser, sjuksköterskor, brandmän, busschaufförer och många, många andra.

Vad kan vara viktigare än få en fungerande regering som tar ansvar för landet? Tar partierna sitt uppdrag på allvar kanske vi rentav skulle kunna ha en ny regering innan nyår? Det vore en välgärning.

Ett nyval lär inte passa partietablissemanget bättre. Valresultatet är inget ufo, det speglar väljarnas sympatier och åsikter – och dessutom var valdeltagandet ovanligt högt.

Ett nyval innebär troligtvis nya förlorare, större förlorare och ökat stöd för både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Problemet med regeringsbildningen i dag är oförmågan att hantera folkets vilja. Det är allvarligt att partierna så tydligt har tappat kontakten med väljarna.

Talmannens uttalanden på presskonferensen var så nära en uppläxning av partiledarna man kan komma. Andreas Norlén konstaterade att man redan kvalat in bland de tio procenten europeiska regeringsbildningar efter andra världskriget som tagit längst tid.

Det räcker nu.

Sverige behöver en regering. Inte partiledare som mumsar skinka och dricker glögg på Instagram.