Jag är emot kvotering av kvinnor in i bolagsstyrelser! Det handlar om sammanlagt 1 500 personer och jag är övertygad om att bolagen själva kommer att inse att kvinnorna har en plats där också.
Jämställdheten har det betydligt svårare på andra områden. Mediakulturen till exempel är grabbig, gubbig och ball. Det är män som dominerar allt ifrån chefer, programledare till kommentatorer.
För att bli chef i medievärlden, oavsett om du är man eller kvinna, krävs ingen hög utbildning. Det skiljer medievärlden från andra eliter i samhället. Det är Monika Djerf-Pierre som är professor på JMG vid Göteborgs universitet som visat att mediabranschen är den elitgrupp som är minst engagerad i det civila samhället och där rekryteringen av chefer oavsett kön sker genom informella nätverk.
Detsamma gäller även inom politiken. Partiernas elit består av nära vänner, släkt eller någon ur kontaktnätet. Det krävs heller ingen högre utbildning för att bli politiker.
Ett skräckexempel är också universitets- och forskarvärlden. Professorerna är den tjänstekategori där könsfördelningen är som snedast. Men det går framåt - sakta. För drygt femton år sedan ut gjorde kvinnorna bara åtta procent av professorskåren, medan de 2011 var nära en fjärdedel av alla professorer. Mellan åren 1995 och 2011 har kvinnorna ökat från åtta till 23 procent bland professorerna.
Trots att jämställdheten är katastrofal inom universitetens elit finns det hopp. Det är nämligen så att kvinnor dominerar på nästan alla universitetsutbildningar. 2011 visade högskoleverket att andelen antagna kvinnor ökade från 60 till 62 procent. Det innebär att fler kvinnor har bättre betyg och får bättre utbildning. Men sedan återstår förstås frågan: ger det resultat i makteliterna?
Det är inte säkert. Men kvinnornas frammarsch i skolan och i den högre utbildningen är en enorm framgång. Det bör åtminstone inte minska deras chanser till högre befattningar och toppositioner i samhället, förutsatt att vi inte inför kvotering! Det är nämligen så att pojkar har stora problem i skolan. Många lämnar utan fullständiga betyg och betydligt färre män kommer in på universitets- och högskoleutbildningar.
Det har redan rests krav för många år sedan på kvotering till Handelshögskolan med argumentet att för många kvinnor sänker lönerna för ekonomer. Inför vi kvotering i bolagsstyrelser är det ytterst rimligt att införa kvotering för män på universitetsutbildningar.
Kvotering är inte lösningen på några problem, utan ett farligt redskap. Kunskapssamhället kan däremot vara en nyckel. Det kommer att ställa stora krav på utbildning i alla yrken. It-tekniken måste behärskas, du måste veta var du hittar kunskapen, att vara källkritisk och problemlösande. Att kunna agera och tala i en värld där alla uppkopplade. It kan också vara en möjlighet för skoltrötta pojkar, de kräver mer än traditionell katederundervisning.
Samhället förändras. I dag vet vi inte vilket det vanligaste jobbet är om ett år. Att kvinnor har lägre status, lägre löner och sämre jobb är ett faktum. Men tjejerna har börjat vandra, de skaffar sig en högre utbildning, kompetens och självförtroende. De kommer att förändra samhället.