Lotta Gröning

Omständigheterna är värre än vi trodde

Publicerad

Det är värre än vi trodde när det gäller mordet på 22-åriga Alexandra Mezher som mördades på det privata HVB-hemmet i Mölndal.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GT har avslöjat att ledningen kände till den misstänkte mördarens psykiska problem och att företaget hade beviljats pengar för extra personal från socialtjänsten. Men inte nog med det, den psykiskt sjuka pojken var svår att placera och Socialtjänsten försökte först med en större vårdkedja som sa nej. Anledningen var att han hade en allvarlig psykisk problematik. Men HVB Living Nordic AB i Mölndal tog emot honom, fullt medvetna om hans bakgrund och hans svårigheter.

Trots det lät de Alexandra Mezher arbeta ensam!

 

Personalen såg farorna. De hade slagit larm och de var oroliga och kritiska både till underbemanning och ensamarbete. Det tog företagets ledning heller ingen hänsyn till. Dessutom visar Socialtjänstens utredning att personalen är mycket orolig för den misstänkte mördarens agerande.

Alexandra Mezher var 22 år när hon fick sätta livet till. Det behövdes inte särskilt mycket insyn i arbetssituationen på HVB-hemmet för att förstå att hennes arbetssituation både var farlig, utsatt och oansvarig. Inte ens på ungdomsgårdar får personal jobba ensamma under kvällstid. Många ungdomar behöver fler som ser dem och kan agera om något händer. När det gäller ensamkommande flyktingbarn måste vi våga se vilken problematik de har med sig i bagaget. I stället fokuseras debatten på att det är synd om dem, och vi måste ta emot så många som helst för att vara solidariska och goda människor.

 

Visst ska vi ta emot ensamkommande flyktingbarn men vi måste förstå vad som krävs för att ge dem trygghet och ett bättre liv. Men det finns inte på agendan utan bara i tomma ord. Istället sätter vi dem i HVB-hem men ingenting annat. I bästa fall får de gå i skolan, läsa lite svenska men i övrigt är aktiviteterna få. I storstäderna kan de få ett kort till badhuset – annars sitter de på sina rum, drar ner på stan och glider runt. Om de har vinterkläder förstås. Alla har inte det heller och inga pengar. 22 kronor om dagen får de ut om de har boende och mat. Någon information om det svenska samhället får de inte heller. Vi måste förstå att de inte har samma kunskap som vi, det vet ingenting om västvärldens sätt att leva, om kvinnosyn eller ens demokrati. Vi berättar heller ingenting. De får ingen introduktion och det visar sig på olika sätt.

 

Sveriges flyktingmottagande är undermåligt. Vi är naiva. Vi behandlar de asylsökande illa och det går illa. Det är bara att hoppas att regeringen och de övriga partierna tar sitt ansvar och tar fram en fungerande asylpolitik. För Alexandra Mezher hjälper inte det. Hon fick sätta livet till på grund av ansvariga inte orkade bry sig. Det är en bedrövlig historia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag