Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Nylanders uppmaning är uppseendeväckande

Liberalernas gruppledare Christer Nylander har mobiliserat för partiledarkandidaten Erik Ullenhag i en intern Facebookgrupp.Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu finns det anledning att fundera över hur de folkvalda sköter sin demokratiska uppgift. Först fick vi januariöverenskommelsen som kan ses som ett lysande strategiskt demokratispel av Stefan Löfven, men som samtidigt slog sönder valresultatet och väljarnas vilja. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var ingen i Sverige som röstat röstat på en S+MP+C+L-regering. Resultatet blev politisk turbulens, splittrade partier, en ny politisk karta och besvikna väljare. Det har blivit allt mer tydligt att väljarnas vilja inte har någon betydelse när partistrateger fattar sina beslut.

Makten går före lyhördhet och politisk förankring. Det märks i tuffa personstrider, alla minns vi väl Mona Sahlins kamp mot vänstersossarna eller när Anna Kinberg Batra fick lämna Moderaterna.

Nu har ännu ett lysande exempel på demokratiskt fifflande seglat upp. Det är så anmärkningsvärt att jag personligen hade svårt att tro att det verkligen är sant när jag läste det om det i Expressen. Det handlar om liberalerna och maktspelet om vem som ska efterträda Jan Björklund. Det är liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, som skridit till verket och skrivit i en hemlig Facebook-grupp för att motarbeta att Nyamko Sabuni väljs till partiledare.

Nyamko Sabuni är nominerad av flertalet partidistrikt och leder för närvarande i partiledarstriden. Det är något som Christer Nylander har svårt att acceptera och i den hemliga Facebook-gruppen uppmanar han partikamrater till myteri för att trotsa den majoritet som stöder Sabuni. Det är nog första gången som någon så hög företrädare inom ett parti så öppet skrider till verket för att få bort sin motståndare. Christer Nylander uppmanar medlemmar att ge moraliskt stöd och uppmuntran till de ombud som kan tänka sig trotsa partilinjen på landsmötet.

Visserligen är liberalerna ett sargat parti, men gruppledarens uppmaning är så uppseendeväckande för en partiledning som uppmuntrat kandidater i demokratins tjänst, att visa sitt intresse för partiledarposten. Nyamko Sabuni kan inte betrakta gruppledarens uppmaning på annat sätt än kränkande.

Christer Nylander är inte vem som helst och han har ett ansvar för den demokratiska processen och för de medlemmar han trots allt representerar.

Men tyvärr tycks partipolitiker börja leva ett eget liv och de lever långt från sina väljare. Christer Nylander representerar Skåne och han gör alltså myteri mot sitt eget partidistrikt som röstat på Nyamko Sabuni. Med höga löner, gräddfiler och en stor omsorg om sin egen maktposition skrider de till verket för att motarbeta allt som inte passar dem. Lyssna kan de göra på medlemmar som tycker rätt, det vill säga precis som de själva. Liberalerna är på väg ur riksdagen, därför behövs nytänkande, mod och sammanhållning. Det är inte Christer Nylanders väg. Han gillar inte Sabuni, därmed gillar han inte en stor del av sitt eget parti som ställer sig bakom henne. Han kanske skulle fundera över om han är på rätt plats. Hans kampanj hjälper knappast Erik Ullenhag, med sådan medarbetare blir allt fel. Christer Nylander har nog missat Ullenhags kampanj om ”ett snällare Sverige”!