Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Nu står vi där som kejsaren utan kläder

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Per Bolund (MP), Mats Persson (L), Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) presenterade på tisdagen en ny satsning på äldreomsorgen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
”År efter år, under flera decennier, har äldreomsorgen drabbats av stora besparingar”, skriver Lotta Gröning.
Foto: Colourbox

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till extra miljarder till äldreomsorgen.

Det är så dags.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den nya satsningen handlar mycket om långsiktiga lösningar, fler ska rekryteras och målet är 10 000 nya undersköterskor som ska få utbildning. 

– Vi gör detta för att vi ser att det behövs att här och nu stärka upp den svenska äldreomsorgen, vi behöver fler händer, men vi ser också att det är en bra möjlighet att långsiktigt bygga en starkare äldreomsorg, sa Emil Källström från Centerpartiet. 

Magdalena Andersson lovade mer pengar till äldreomsorgen om det behövs. Budskapet gick inte att ta miste på.

Coronapandemin har med all tydlighet visat ansvariga politiker på alla nivåer hur undermålig svensk äldreomsorg är. Vi har genom åren haft larmrapporter, rop på hjälp, självmord bland gamla, samt en oerhörd rädsla hos många över att tvingas in på ett äldreboende.

År efter år, under flera decennier, har också äldreomsorgen drabbats av stora besparingar.

Kommuner har utifrån rationella industribesparade styrsystem utformat en äldrevård byggd på klockade tider. 10 minuter för ett toalettbesök, 15 minuter för att lämna matlåda, värma den, snygga till bänken och ta ut soporna. Personalen arbetar till stor del som timanställda. Organisation är tyvärr inte ansvariga politikers och hemtjänstens bästa kompetens. Det är inte ovanligt att gamla under en vecka får möta 25 olika personer från hemtjänsten. Hur tänker de då?

Under coronapandemin har personalen fått arbeta utan skyddsutrustning, utan möjlighet att testa sig och dessutom med timanställning som gjort det svårt för många att stanna hemma även om man känt sig sjuk.

Vi har mött skräcken via medierna, i berättelser om gamla som fått covid-19 och stängts in i sina rum och avlidit i total ensamhet. Vi pratar om människor som arbetat i hela sitt liv och betalat skatt och bidragit till bygget om välfärdsstaten. Hur kom det sig att vi glömde dem?

En viktig del av folkhemsvisionen byggdes upp på omsorgen om de äldre. Men någonstans på 1990-talet försvann solidariteten och med Ädelreformen gick allt utför. Det är precis som med skolan – staten frånsade sig ansvar, allt inklusive stora kostnader övervältrades på kommunerna, och länsstyrelserna införde tjänstemän som skulle kontrollera att kommunerna skötte sig. Det fungerande inte.

Det är lite symptomatiskt att före detta socialministern Annika Strandhäll i en debattartikel i Aftonbladet kräver att kommunpolitiker skulle ta sitt ansvar. Själv tycks hon inte ha haft något.

Det är sannerligen på tiden att äldreomsorgen prioriteras. Satsningarna som nu görs är visserligen ett lapptäcke där döden bland gamla jagar politikerna i hälarna. Regeringen satsar och oppositionen kräver mer, men alla tvingas erkänna att landets äldreomsorg inte fungerar bra. Det hjälper inte ens att skylla på privatiseringar, de kommunala boendena har lika stora problem. Samtliga arbetar under New Public Management, ett nyliberalt system som gjort kommunen till en marknad.

Beredskapen som gång fanns när det gäller skyddsutrustning, sjukvård och mediciner som lätt hade underlättat arbetet med corona har vi nedmonterat. Nu står vi där som kejsaren utan kläder. 


LÄS MER: Åtgärderna som kunde ha räddat liv: ”Enkla saker” 

LÄS MER: Anna Bäsén: Om de ansvariga lyssnat hade fler äldre fått leva 

LÄS MER: Mina, 21, säljer sex mitt i pandemin