Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Människor utnyttjar situationen för sin egen vinnings skull

Uppslutningen vid de stora skogsbränderna i Dalarna, Gävleborgs län och Jämtland är storartad. Foto: Jämtlands flyg
”För de drabbade som fått fly lågorna och lämnat sina hem svetsar katastrofen dem samman”, skriver Lotta Gröning. Foto: Alex Ljungdahl

Det brukar heta att krissituationer förenar människor. Det är sant.

Men det finns också en annan sida av saken och den bekymrar mig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Uppslutningen vid de stora skogsbränderna i Dalarna, Gävleborgs län och Jämtland är storartad. Folk fixar mat och dryck och samlar in pengar. Företag skänker förnödenheter. Men inte nog med det, frivilliga är ute i skogarna och bekämpar elden. Det är flera som åkt från mina hemtrakter för att hjälpa till, men de är inte ensamma – människor kommer från hela landet. Det är stordåd som uträttas.

För de drabbade som fått fly lågorna och lämnat sina hem svetsar katastrofen dem samman. Jag minns hur det var under skogsbranden i Västmanland. Folk fick superkrafter, de gav sig inte, de riskerade till och med sina liv för att rädda andra.

Den där starka sammanhållningen finns också nu vid bränderna. Katastrofen är ett kitt som länkar människor samman, som mobiliserar deras inneboende kraft.

På samma sätt är det bland djurägare som försöker rädda sina djur från svält och död under den här långa perioden av extrem hetta. Också där har det bildats Facebookgrupper där man hjälps åt att leta foder, grupper som vägrar låta sina hästar dö och lantbrukare som stöttar varandra i krisen. Det är den solidariska sidan av katastroferna. Det finns många Dr Jekyll som gör allt för att hjälpa varandra.

Sedan finns det en betydligt mörkare sida.

 

LÄS MER: Helikopterpiloter släckte brand – fick väskorna stulna 

 

Räddningstjänsten släcker en av flera bränder i skogen utanför Åhus. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Människor träder fram i Mr Hydes skepnad och tar tillfället i akt att utnyttja situationen för sin egen vinnings skull. Som när piloterna från Jämtlands flyg efter en lång arbetsdag kom till den tillfälliga uppsamlingsplatsen och upptäckte att någon hade varit där och stulit deras saker. Evakuerade hus måste vaktas precis som de bränsletankar som är avsedda för de fordon som bekämpar branden.

Eller när hästägare upptäcker att någon har stulit alla höbalar på åkern. Ondskan får livskraft i kriser bland människor som ser sin chans att tjäna pengar och göra klipp på andras bekostnad.

Dumheten bland dem som struntar i eldningsförbudet och skapar nya bränder är ytterligare ett exempel.

Det är den här typen av beteenden som gör att det är svårt med demokrati. Oavsett hur stor en katastrof är finns alltid också andra värden som går före människors utsatthet och katastrofens utbredning. Vi kan vara solidariska till en viss gräns, men det får inte rubba den bestående maktordningen.

En del av samhällskontraktet som är bärande också för den svenska modellen är kravet på lojalitet. Lojal är för många ett fint ord, du ska vara lojal med din arbetsgivare, med ditt land och din familj. Oliktänkande är uppviglare som splittrar sammanhållning, sticker du ut eller ställer krav klipper jantelagen till. Dag ut och dag in hör jag uppmaningar om att vi måste lita på att våra myndigheter gör sitt jobb och att våra politiker gör så gott de kan.

I tre månader har Sverige drabbats av extrem hetta och ett stort antal bränder. Vi har fått bevis på en otrolig sammanhållning och solidaritet, men vi har också mött de som använder katastrofen för fräck brottslighet. Vi har också sett krav på politisk lojalitet som för många är starkare och viktigare än att stoppa bränderna.

Kriser som den vi upplever nu, brandsommaren 2018, tar fram både det bästa och sämsta ur människor.