Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Männen skulle ha mest – nu kräver kvinnorna sin rätt

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin om att Kommunal lämnar LO-samordningen.
LO-borgen i Stockholm.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Det är historiskt att Kommunal nu lämnar LO:s lönesamordning. Vi får gå ända till 1800-talet då det fanns kvinnliga fackförbund som skickligt förde sina medlemmars talan och gjorde framsteg.

Sedan övertalades de att gå in i LO för att fackföreningsrörelsen skulle bli starkare och effektivare. 

Det blev den också, men bara för männen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Arbetarrörelsens kamp om allmän rösträtt och högre löner handlade alltid om att männen skulle gå först. Det är ingen tillfällighet att Kommunals medlemmar alltid har legat längst ner på klasstrappan, med låga löner, slitsamma jobb och efter ett långt arbetsliv en pension som knappt går att leva på.

Så ÄNTLIGEN kräver välfärdsarbetarna sin rätt!

Kommunal har fått nog efter alla år som de troget ställt upp på de övriga LO-förbundens lönekrav. Metallarna har varit hårdast, de har alltid sagt nej till särskilda kvinnosatsningar utan i stället förordat en låglönesatsning. Kommunalarna vet vad den låglönesatsningen innebär, ett par tior extra på sin höjd.

Tobias Baudin, Kommunals ordförande säger till SR att förbundet inte kan ställa upp på en löneökning som inte ens ger de anställa en limpa.

– Vi är stora och starka och nu är det många som är förbaskade också, säger Baudin till Ekot. 

Utvecklingen går fort och snart är industrin helt beroende av robotar.

Förbundet kliver fram i en brytningstid. Den svenska modellen är i gungning. LO och Svenskt Näringsliv har under alla år dikterat villkoren för avtalsrörelsen. De har också under alla år bestämt att industriavtalet, det så kallade märket, ska vara vägledande för andra förbund. Metalls löneavtal ska bestämma hur stora löneökningar de andra förbunden ska ha.

Det fungerade bra på den tiden då Metallarbetarförbundet var störst och industrin stod för all tillväxt. Så är det inte i dag. Utvecklingen går fort och snart är industrin helt beroende av robotar som utför arbetet i stället för mänsklig arbetskraft. I vår globala värld med den fria marknadsekonomin är det företag som Google, Amazon, Facebook som leder teknikutvecklingen och tillväxten. 

Kommunal är Sveriges största fackförbund och tjänstesektorn växer så det knackar. Dessutom är krisen stor inom välfärden när det gäller brist på personal. Det krävs mer personal, bättre arbetsvillkor och högre löner – annars vill få arbeta där.

Kommunal vill nu satsa mer pengar på nyckelgrupper med utbildning. Det är absolut ingen lätt uppgift de har tagit på sig. Kommuner och landsting är i ekonomisk kris och står inför stora besparingar nästa år. Vissa kommuner talar till och med i termer som att de är ”konkursmässiga” och andra letar områden där de kan spara – sänka värmen på äldreboenden var en idé som blommade upp, att låta de gamla betala för toalettpapper är en annan. Besparingarna slår hårt inom både äldreomsorg och skola.

Det är nya tider nu, gamla strukturer slås sönder och LO har stora problem.

Men Tobias Baudin har några ess i ärmen. Regeringen måste ge kommuner och landsting mer pengar till välfärdssektorn för att den ska kunna behålla sitt namn och någon form av trovärdighet.

Kommunals stora arbetsgivare är SKL och dessa båda parter har gjort bra förhandlingar förr. En gång knäckte de till och med riktmärket och fick en högre löneökning än Metall. Då var upproret nära i LO och Svenskt Näringsliv. Lägg till att Kommunal inte är det enda förbundet som protesterar i år, Pappers vill till exempel ha fyraprocentiga löneökningar. Handels har tidigare gått sin egen väg. 

Det är nya tider nu, gamla strukturer slås sönder och LO har stora problem med både sin samordning och sina medlemmar som har en tendens att gå över till SD.