Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Många skrattade åt Göran Perssons oro – nu förstår vi

Ordförande Löfven och tidigare ordförande Persson 2015.
Foto: SVEN LINDWALL

Socialdemokraterna, regeringen och statsministern själv befinner sig i en djup förtroendekris.

Det finns ingen quick fix, men ett självklart första steg för Stefan Löfven borde vara att värna välfärdsstaten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu pågår det stöldräder i Sverige igen mot gamla. Tjuvarna är fräcka, de klär ut sig som poliser och ber att få komma in i lägenheten, där de plockar med sig alla värdesaker. 

Stöldligor som dessa är en vanlig typ av organiserad brottlighet i Sverige. De stjäl på äldreboenden, de går in och plockar åt sig varor i affärerna och försvinner utan att betala. Ligorna hotar personal på sjukhus och bibliotek. Sverige är genomsyrat av den organiserade brottsligheten, den finns överallt, inte minst i välfärdsstaten där kriminella lurar till sig bidrag.

Larmar om samordningsnumren

Jag läser en debattartikel i DN den 7 januari av tre tidigare försäkringskassedirektörer som krävde att ansvariga politiker snarast tog tag i problemet med samordningsnummer och bosättningsbaserade bidrag. Sverige har en stor mängd samordningsnummer som ger rätt till bidrag trots att människors identitet inte är styrkt. Många invandrare har kommit till landet och kontrollen och organisationen av dem fungerar inte. De tre försäkringskassedirektörerna menar att det drabbar människor som verkligen behöver bidrag.

De är inte ensamma i sina krav, KD har också krävt krafttag mot skuggsamhället. Det finns över 400 000 samordningsnummer med icke styrkt identitet, hävdar polisen och Skatteverket. Men vad gör regeringen och Stefan Löfven? I min värld borde det finnas en samordning mellan socialförsäkringarna, kommunala bidrag och andra myndigheter som hanterar skattepengar.

Redan 2015 tillsatte regeringen en utredning som 2017 kom fram till att den organiserade brottsligheten om välfärdssystemen omfattade brott för över 600 miljoner kronor. Men det är inte hela sanningen. Riksrevisionsverket och Ekonomistyrningsverket har presenterat ännu högre siffror, från 20 miljarder om året.

Många skrattade

Göran Persson varnade 2004 för faran av social turism. Alla förstod inte vad han menade då. De kom inga arbetslösa från EU-länderna till Sverige och många skrattade åt hans oro. Nu förstår vi bättre.

Vi har fått en social turism i kriminella gäng som stjäl, som säljer narkotika, som lärt sig bidragssystemen. De får bidrag för integration och demokratiprojekt och till och med statliga miljoner för att starta friskolor. Kriminella och terrorister har ätit sig in i hela välfärdssystemet och genom vår lagstiftning kan de fortsätta förhållandevis fritt utan att polisen kan göra något särskilt åt problemen. 

Januariöverenskommelsen har inte särskilt stort förtroende bland väljarna, visade en ny undersökning. Regeringen har djupdykt, Socialdemokraterna befinner sig i en total kris och SD är största parti.

Min enkla fråga till Stefan Löfven: Börjar det inte bli dags att slå näven i bordet och ta krafttag mot de som hotar landets sammanhållning och slår sönder välfärdsstaten?

Välfärdsstaten är trots allt en del av socialdemokratins själ, det stolta folkhemsbygget som partiet till och med drömmer om att återupprätta. Hur ska det gå till? När kommer den politiska strategin som visar resultat och inte bara tomt prat?

Överlevnadsfråga för S

Det krävs konkreta åtgärder; den EU-lagstiftning som hindrar oss från att utvisa terrorister som hotar rikets säkerhet måste självklar ändras och Sverige måste göra avsteg från den lagstiftningen. Helst nu.

Den fria rörligheten som de kriminella utnyttjar är ett enormt problem som också måste åtgärdas. Det är också ett EU-problem – internationella ligor finns i alla EU-länder.

För Socialdemokraterna, inte bara i Sverige, är det en överlevnadsfråga. Men jag tvivlar på att partiledningen och Stefan Löfven förstår allvaret i den här situationen. De kan nog erkänna problemen, men sedan tar det stopp.