Lotta Gröning

Reinfeldt kände nog de flesta som stod i publiken

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Fredrik Reinfeldt höll sitt traditionella sommartal på Södermalmstorg vid Slussen i Stockholm. Trots att han talade mitt i storstadspulsen var det inte särskilt mycket folk som lyssnade.
Reinfeldt kände nog de flesta i publiken och talet riktade sig en hel del till just moderater och stockholmare.
Det är förvånande med tanke på att valdagen närmar sig och att han flera gånger viftade med en valsedel och uppmanade folk att göra rätt val så att alliansen får fortsätta regera.

Vi har mycket kvar att göra, sa Reinfeldt. Det kan väl så vara, men när det gäller skatterna kan vi knappast anklaga moderaterna för att vara senfärdiga. Nyheten för dagen var det femte jobbskatteavdraget. Alltså ytterligare en skattesänkning för de som arbetar och dessutom kommer pensionärerna att få sänkta skatter.
Det femte jobbskatteavdraget tyder dock på att FredrikReinfeldt börjar bli stressad.
För bara en dryg månad sedan stod samme statsminister i talarstolen i Almedalen och lovade att han inte ska genomföra några skattesänkningar under 2011. Men det var ett tufft budskap för en moderat. Nu försöker han blidka sina kritiker och vinna nya anhängare med löften om mera pengar i plånboken under mandatperioden för sex miljoner människor.
Ränderna går med andra ord aldrig ur en riktig moderat!

Det är jobbigt för Reinfeldt att vara ledare för"arbetarna". Han har själv sagt att oppositionens svaghet är att de inte tar hans politik på allvar. Visst ligger det mycket i det. Mona Sahlin har svårt att hantera att Reinfeldt strider för kollektivavtal och att Anders Borg är populär bland socialdemokrater.
Men i gårdagens tal framskymtade också en Reinfeldt som kände sig tvungen att kompensera sina egna för vänsterpolitiken.
Han kritiserade oppositionen för att återinföra fastighetsskatten. Det är ju ett lätt beslut för det "drabbar bara stockholmare", sa Reinfeldt. Han fortsatte, i Boden - alltså i röda Norrbotten- är det bara en fastighet som får betala skatt. Det var talets verkliga lågvattenmärke.

Fredrik Reinfeldt är skicklig också. Regeringen har klarat krisen bra, nya skattesänkningar ska ske endast när statsfinanserna tilllåter och regeringen är bra på att peka på strukturproblemen i välfärden.
De rödgröna måste bli bättre för att ta hem valsegern. Det duger inte att göra som LO, ställa sig i diket och skrika megafel och dunderdumt!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag