Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Lotta Gröning

Kliv ned från dina höga hästar, Ulf Kristersson

Publicerad
Uppdaterad
Jag vädjar till dig Ulf Kristersson att ta av dig skygglapparna och kliva ner från dina höga hästar.
Du behöver inte upprepa att förändringen i sjukförsäkringen var nödvändig. Vi har hört det till leda.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Nu behöver du se dig om i samhället och försöka förstå hur sjukförsäkringens regelsystem slår mot enskilda individer.
Människor av kött och blod, som i många fall inte bara har sig själva att tänka på utan också har barn som drabbas.

I Expressens artikelserie har du fått läsa om några av dessa barn, Emelie, Amadoue och Isak. Det är barn som bär sina föräldrars bördor, de sliter men har trots allt ett hopp om att mamma ska bli frisk igen.
"Vi gör ingen skillnad mellan vuxna med eller utan barn inom sjukförsäkringen utan vårt mål är att ge alla bästa möjliga hjälp och stöd tillbaka", säger du till vår reporter.
Visst är det så. Regeringen gör ingen skillnad eftersom du och andra ministrar inte hanterar människor som människor, utan snarare som en skock utanförboskap som är beroende av statens allmosor.

Vi har sett konsekvenserna av att regeringen behandlar alla sjuka lika. Vi har fått en ren diskriminering av svårt sjuka människor.
De som har råd köper privata försäkringar, de som inte alls kan påverka sin situation blir deprimerade av sin maktlöshet. Självmorden bland utförsäkrade ökar.
Vi har fått barn med svårt sjuka föräldrar att tappa sitt människovärde och sin rätt att vara barn. De har också förlorat tron på politiken och samhället.
"Det borde inrättas särskilda barnombud", säger Göran Harnesk, generalsekreterare för Bris, Barnens Rätt i Samhället".
Jag vill gå längre än så, Ulf Kristersson.
Du är ansvarig minister, jag vill att du tar ansvar för barnen till de människor du utförsäkrar.

Jag vill att du och regeringen omedelbart rättar till sjukförsäkringen så att sjuka människor har rätt att vara sjuka. Ska vi kunna kalla Sverige för en välfärdsstat också i fortsättningen måste regeringen och du ta problemen på allvar.
Våga göra det, herr minister.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag