Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Lotta Gröning: Ett slag i ansiktet på anhöriga

I december 2011 meddelade dåvarande sjukhuschefen för Ystads lasarett Matz Widerström att sjukhuset behövde spara 23 miljoner kronor. Landstingspolitikerna i region Skåne hade beslutat om omfattande besparingar i sjukvården. Det tuffa besparingskrav men Widerström bedyrade att patientsäkerheten inte på något sätt var hotad.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I juli 2012 får den aggressiva tarmbakterien Clostridium Difficile fäste på en avdelning där det vårdas äldre multisjuka patienter. Utbrottet varade i ett och ett halvt år. 30 patienter insjuknade och tio äldre människor dog. Men det var äldre människor som avled, gamlingar som ändå är lågt värderade i sjukvården. Sjukhusledningen valde att tiga. De anhöriga fick inte veta den verkliga orsaken till dödsfallen och ingen Lex-Maria anmälan gjordes.

 

Men nu är tydligen rannsakans tid inne. Kanske slog det dåliga samvetet till, kanske var det för många som visste för mycket som gjorde att regiondirektören Jonas Rastad klev fram och bad de anhöriga om ursäkt.

Frågan är vad som är värst? Att både den politiska ledningen och sjukhusets ledning mörkade utbrotten och ljög om patienternas död, eller att regionchefen har mage att be om ursäkt?

Johan Rastads ursäkt kan sammanfattas på följande sätt. Bästa sörjande, era anhöriga avled för att vi ville spara pengar och drog ner på städningen så att bakterierna fick fäste och orsakade en tarminfektion som ledde till döden. Trots utbrottet på avdelningen förmådde vi inte förbättra städningen. Vi skäms.

 

Onekligen känns det som ansvariga politiker och tjänstemän nu vill rädda sitt eget skinn. Två sjukhuschefer har fått lämna sina poster, men vad händer med de övriga, de som är ytterst ansvariga? Vi vet sedan tidigare att politiker i princip aldrig behöver ta något ansvar. Men när de lägger ett sparbeting på 23 miljoner är det rimligt att de som fattar beslutet vet att det är genomförbart. Ledningen pekar ut slarv med städningen som tänkbar orsak. Är städarna som är ansvariga eller de chefer och politiker som har satt ramarna för arbetet?

Den nya förvaltningschefen Pia Lundbom, som för övrigt inte känner något ansvar och inte heller kan svara på hur skandalen kunde inträffa, tycker att folk kan vara trygga med vården. Nu utbildar de chefer och antar jag, städar ordentligt. Och som Pia Lundbom konstaterade, det är ju ändå ett och halvt år sedan. Vi är så duktiga på sjukhuset!

 

Ursäkten i Ystad är ett slag i ansiktet på de anhöriga! Många är mycket upprörda och flera har vittnat om att de klagade över städningen eftersom det såg hur lortigt det var på avdelningen. Ursäkten hade givetvis ett syfte, nämligen att sopa skandalen under mattan. Förmodligen har krisexperter kallats in och gett ansvariga rådet att göra en pudel.

Men det hjälper inte. Beslutet att undanhålla sanningen trots 10 dödsfall och 30 insjuknade patienter borde rimligtvis vara straffbart. Det är absolut nödvändigt att åklagare granskar fallet.

Det inträffade är vidrigt, hur ska vi kunna lita på sjukvården? Hur ska vi kunna lita på att politiker är kompetenta nog att fatta de rätta beslutet?

 

Det gör ont i hjärtat när jag vet att de drabbade är de gamla som är sårbara och som mest behöver sjukvården och inte minst har rätt att känna trygghet. Det värsta är att varje dag far gamla illa i vården. Varje dag prioriterar en läkare bort en gammal människa. Men det är nog första gången som en sjukhusledning beslutat sig för att hålla tyst om tio dödsfall orsakade av dåliga beslut och stora besparingar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!