Lotta Gröning

De rödgrönas stora ledning har inte varit realistisk

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det gick en vecka, sedan hade åtta procents ledning för det rödgröna blocket försvunnit och vänts till ett underläge. I den senaste Demoskopmätningen leder alliansen. En historisk vändning säger vissa bedömare. Jag säger att vi inte ska ha någon tilltro till opinionsundersökningar!
Men en sak är säker; det blir ett spännande val.
De rödgrönas stora ledning har inte varit realistisk, de har tagit lång tid på sig att formulera sin politik och även om höjda bidrag är bra så räcker det inte för att formulera en trovärdig framtidsstrategi.
Det är oerhört olyckligt om vänsteralliansen går in i valrörelsen som bidragsgivare och alliansen tar över ansvaret för jobben.Det skulle vara förödande.

Vänsteralliansen bör tänka på att väljarkåren är flyktig. Många kommer att räkna på vad de tjänar på de olika förslagen. I det perspektivet är jag rädd för att egenintresset vinner över solidariteten. De som verkligen skulle behöva rösta på vänsterblocket, människor som är utan arbete, långtidssjuka, hemlösa och lever på eller under existensminimum, litar inte på något parti.
Det är maktlösa människor som behöver politiska beslut för att bryta sitt underläge. Inte ett enda parti har diskuterat behovet av att se över regelsystem, toppstyrda byråkratier eller nödvändigheten av att stärka demokratin.
Vackra ord och snack om rättvisa kommer inte att locka dem till valurnan.

Så var det detta med bensinskatten. Är miljöpolitiken genomtänkt, varför ska det vara en tung ekonomisk börda för folk att rädda miljön? Det är bara högavlönade som har råd med skyhöga elräkningar, dyr bensin och så skatteökning därtill.
Framtidsbygget måste formuleras för att bli trovärdigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag