Lotta Gröning

Anders Borg är alliansens främsta styrka

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Politik är roligt, valrörelsen likaså, men valbudgeten är snudd på förnedrande. Nu ska vi väljare köpas, vi ska räkna ut vilket parti som ger oss mest i plånboken och rösta därefter. Anders Borg har tömt statens kassa. Han har redan utlovat miljarder i reformer och allianspartierna har fått var sin pott att fördela för att locka sina kärnväljare. Men finansministern har ändå en trumf i fickan, nämligen att ekonomin går bättre än väntat.
För de rödgröna däremot är budgetsamarbetet betydligt svårare. Det gnisslar i förhandlingarna nu när väljarna äntligen ska få besked på en rad viktiga områden, inte minst när det gäller skatterna. Vänsteralliansen är minst lika generös med reformer och vallöften som regeringen, vad vi däremot inte vet är hur mycket skatten kommer att höjas och för vilka. Miljöpartiet, som nu är stärkt av sina framgångar i opinionen, är inte att leka med. Deras miljöskatter är kraftiga, nästan chockartade och de vill nu ha genomslag för sin politik i förhandlingarna.

Styrkan i alliansens
ekonomiska politik är trots allt Anders Borg själv. Han har lotsat Sverige genom världskrisen på ett bra sätt. Men som väljare bör vi tänka efter noga om vi vill ha en högerregering i fyra år till. Det är oroande att Anders Borg och alliansen är för en svensk anslutning till euron, och märk väl inte av ekonomiska skäl, utan enbart av ideologiska.
Utan en självständig krona hade Anders Borg haft en betydligt sämre ekonomisk sits för statens finanser.
KD och Göran Hägglund har ständiga utspel. I dag kom även förslaget om en särskild sorgepeng till föräldrar som förlorar ett barn. Även om tanken är god blir förslaget förskräckligt. Det är uppenbart att denna reform är framräknad av byråkrater som inte har kommit i närmare kontakt med döden. Tio dagar ledigt när du förlorat ett barn, det är patetiskt. Och på den elfte dagen kan försäkringskassan tvinga dig till arbete oavsett hur du mår.

Också centern och
Maud Olofsson har fått extra krydda att kasta in valrörelsen efternågra tunga politiska motgångar. Frågan är om bönderna godtar satsningen på jordbruket som kompensation för Stureplanscenterns allt starkare ställning inom partiet.
Min gissning är att många centerpartister på landsbygden längtar tillbaka till tiden då partiet samarbetade med S.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag