Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Löfvens tal om butiksdöden väcker ilska i glesbygden

ARKIVBILD: Lanthandeln på Lisö i Nynäshamns kommun, fotograferad 2012.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Statsminister Stefan Löfven håller tal på Socialdemokraternas kongress i Örebro.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Plötsligt började telefonen att ringa och meddelanden trilla in i mejlkorgen. Det var företagare i glesbygd som kämpade för att affären och macken inte skulle läggas ner och lämna orten för gott.

De hade hört Stefan Löfven tala om vad regeringen åstadkommit för de glesare bebodda områdena.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På Facebooksidan ”En Företagares Vardag” rasslade det till och över 300 ilskna kommentarer ramlade in på en timme. Bogge Bolstad, mackägare i Storuman, skriver i ett mejl:

– När man en lördagskväll får höra Stefan Löfven säga att man har lyckats stoppa butiks- och mackdöden i glesbygden blir jag som mackägare och glesbygdsbo i det närmaste vansinnig. Det är verkligen att trampa på de människor som hela tiden lever i verkligheten med försämrad service och dagligen försöker få sina butiker och mackar att överleva.

Stefan Löfvens ord på S-kongressen är ännu ett tecken på att landets högsta beslutfattare inte har en aning om den verklighet som människor befinner sig i.

Var Stefan Löfven har fått information om att butiksdöden är stoppad, vet jag inte. Men sanningen är snarare att butiksdöden pågår för fullt. Och värre lär det bli.

REAGERAR. Bogge Bolstad, mackägare i Storuman, tycker att Stefan Löfven med sitt tal om att butiksdöden är stoppad ”trampar på människor”.

Bogge Bolstad vet vad han talar om. Han har dagligen kontakt med mackägare som kämpar för att kunna behålla sitt företag. Bara för upplysning: en mack i glesbygd är ingen dygnet runt-öppen servicestation med fika och bullar, utan ofta en butik med en bensinpump utanför. Samtidigt står den står för nästan all service – den är ombud för paket och post, apotek, systembolag och ibland också betaltjänstombud.

Människorna som bor här befinner sig verkligen i landet utanför

Macken är ofta det sista som lämnar ett samhälle och därför behövs all kraft och idérikedom som finns för att kunna behålla den.

Det är inte bara den vardagliga servicen som försvinner från glesbygden. Det är långt till sjukhus och vårdcentraler. Det finns ingen som har ansvar för kontanthanteringen längre. 

De små inlandskommunerna har svårt att upprätthålla det som Stefan Löfven så stolt talar om som socialdemokratins framgångar – nämligen välfärden.

Människorna som bor här befinner sig verkligen i landet utanför. De har ingen som för deras talan. Däremot förväntas de överlämna alla sina naturtillgångar till staten och bli exploaterade på alla möjliga sätt. För de mest avlägsna kommunerna i inlandet visade en bilaga till Långtidsutredningen 2015, ”Om demografins regionala utmaningar”, krävs inom en 40-årsperiod mycket stora skattehöjningar för att de ska klara service och överlevnad. 

Det värsta i allt detta är att urbaniseringen inte är en självdrivande kraft, inget naturfenomen. Den är framkallad och beslutad av centrala politiker.

Missnöjet gror bland människor i hela landet

I allt som staten gör misskrediteras landsbygden. Ta bara det kommunala utjämningsbidraget – inte nog med att miljarderna går till storstadskommuner som Malmö och Göteborg. Regeringen frånskriver också staten allt ansvar, de överlåter problemen till kommunerna genom att rika kommuner ska betala till fattiga kommuner. Vilket självklart skapar både konflikter, klyftor och gnäll om bidragsberoende. Istället för att staten fördelar pengarna rättvist över landet.

Det tar flera år att minska klyftorna mellan stad och land, sa också Stefan Löfven på S-kongressen. Så är det kanske, om nu inte folk utanför tullarna snart har fått nog.

Ett inlandsuppror pågår. Missnöjet gror bland människor i hela landet.  Allt fler inser att det är omöjligt att ha en regering och riksdag som bara prioriterar några få storstäder och inte ens där lyckas upprätthålla det starka och trygga samhället.