Landsbygdsbefolkningen har fått skulden för beslut som centrala politiker uppfattat som fel, skriver Lotta Gröning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGLandsbygdsbefolkningen har fått skulden för beslut som centrala politiker uppfattat som fel, skriver Lotta Gröning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Landsbygdsbefolkningen har fått skulden för beslut som centrala politiker uppfattat som fel, skriver Lotta Gröning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Stockholm. Foto: OLLE SPORRONGStockholm. Foto: OLLE SPORRONG
Stockholm. Foto: OLLE SPORRONG
Lotta Gröning

Livet utanför storstaden förminskas och förlöjligas

Publicerad

Äntligen har det blivit tydligt hur den strukturpolitik och maktutövning som den nationella politiken använder sig av för att befästa synen på landsbygden fungerar. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kan vi tacka "Uppdrag granskning" för. Det blev tydligt hur medierna och politiken sitter i samma båt och företräder en kolonial tanke som handlar om att ingen ska ifrågasätta centralt fattade beslut.  

Det här är inget nytt fenomen, landsbygden och dess befolkning har sedan urbaniseringen tog fart på 50- och 60-talen hanterats skickligt med en härskarteknik som förminskar och förlöjligar livet utanför storstaden. När den urbaniserade rationella storstadsmänniskan blev den svenska normen och demokratin centraliserades både regionalt och nationellt blev landsbygden som ett folklustspel. Det var bara bakåtsträvare som bodde kvar, tids nog skulle vi släcka lyset för gott. 

Vi minns väl alla Anna Kinberg Batra när hon stolt konstaterade att stockholmare var mycket smartare än landsbygdsbor. Så har maktutövande från centrum till periferi alltid sett ut. 

Landsbygdsbefolkningen har också fått skulden för beslut som centrala politiker uppfattat som fel. Ta folkomröstningen om euron som ett exempel, då slog statsvetare fast att det var folk i övre Norrland som röstade nej. Märkligt nog tycks de ha trott att en majoritet av landets befolkning bodde där då. Än värre blev det när SD kom upp på den politiska dagordningen. Då slog samma statsvetare fast att det bara var arbetslösa unga killar på landsbygden som röstade på partiet. Landsbygdens befolkning har med andra ord bidragit stort till centralmaktens problem med demokratin. 

För att minska gräsrötternas och för den delen även kommunernas påverkan på politiken har regering och riksdag centraliserat beslutsfattandet. Landstingens ansvarsområden svällde stort för att centralmakten sedan med stor övertygelse skulle kunna införa sex storlän i Sverige. Planen sprack men likväl har landstingen en stor makt och de har i dagsläget tagit över nedläggningen av servicen på landsbygden. 

 

LÄS ÄVEN: Jag förstår att många i Norrland vill lämna Sverige

 

Anna Kinberg Batra.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kampen för BB i Sollefteå talar sitt tydliga språk. Riksmedia och det politiska etablissemanget går samman för att få dem att hålla tyst och respektera sina folkvalda. Demokrati nuförtiden tycks vara att ha förmågan att ta politiska beslut som människor ogillar. Att trycka ner landsbygdens protester har blivit normalt, samtidigt fattas beslut som exploaterar våra liv totalt. 

Det handlar inte bara om sjukvård och offentlig service som försvinner. Det handlar om att ge bort naturtillgångar som malm och mineraler till privata intressen och urholka människors äganderätt. 

Det handlar om att införa oljeplattform-ekonomier så att folk kan pendla till jobbet utan att behöva betala skatt i kommunen och flytta hela samhällen – som i Kiruna – till förmån för LKAB. 

Det handlar om att ta vinsterna från skogen, malmen och vattenkraften och placera dem i Stockholm. Landsbygdens ”propagandakrigare” fick nu också skulden i "Uppdrag granskning" för att de för gräsrotsprotesterna vidare till förorter. Det gäller förstås bara frågor som etablissemanget inte accepterar. 

Problemet för landsbygden har accelererat med att mediehusen också har centraliserat sina redaktioner. Journalister skickas ut på vischan under en dag, de hittar en äldre person på spark som säger att landsbygden behöver bidrag. Då är jobbet fullbordat. 

 

LÄS ÄVEN: Lätt att bli förskräckt av de nya lagarna för 2018 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag