Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Lätt att bli förskräckt av de nya lagarna för 2018

Foto: LISA MATTISSON

Inför årsskiftet har regeringen presenterat en lång lista med nya lagar som träder i kraft 2018.

Det är lätt att bli förskräckt över antalet nya lagar – och framför allt uppkommer frågan hur polisen ska lyckas att upprätthålla lag och ordning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inför årsskiftet har regeringen presenterat en lång lista med nya lagar som träder i kraft 2018. Det är minst 16 olika lagar som nu ska tas i bruk. Det är allt från förbud mot att prata i mobiltelefon utan handsfree när vi kör, till att det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter så kallad hämndporr.

Det är lätt att bli förskräckt över antalet nya lagar och framför allt uppkommer frågan hur polisen ska lyckas att upprätthålla lag och ordning.

Vi har trots allt en polisorganisation i kris och där en stor del av polisens tid går åt till den organiserade brottsligheten och gängkrigen. Inte nog med det ser vi på larmsignalerna från polisen under det gångna året finns det anledning att bli orolig.

Våldtäkter sätts åt sidan och hinner inte utredas, våld i nära relationer likaså. Trots att gärningsmännen är kända låg i november 500 ärenden om våld i nära relationer outredda bara i Stockholm syd. Även brottsutredningar där barn är offer som enligt lag ska utredas inom tre månader är outredda. För att inte tala om vardagsbrotten som handlar om inbrott, stöld, skadegörelse och ofredande.

 

LÄS MER: Nya lagar att ha koll på 2018

 

SVT Nyheter gjorde en kartläggning i mars i år som visade att 86 procent av de brott som hanterades under första halvåret 2016 var vardagsbrott. Det handlade om hela 655 580 stycken, men av dessa klarades endast var sjunde upp.

Över hälften av vardagsbrotten skrevs av direkt utan att någon brottsutredning bedrivits. Lägg till bristen på både poliser och utredare och det faktum att avhoppen inom poliskåren bara fortsätter.

I det perspektivet kan vi fundera över hur höjda straffavgifter för grova överträdelser mot kör- och vilotider i transportbranschen – eller att straffavgiften för att föra in alkohol i Sverige utan att betala skatt höjs till 40 procent – ska få någon större uppmärksamhet. 

Men det finns också en annan sida av myntet. Det är det faktum att ”land ska med lag byggas”. Uttrycket är gammalt, skrivet på vers och finns i några av våra gamla landskapslagar från 1200-talet. Det innebar att lagstiftning också har en moralbildande effekt.

Till exempel att unga som fyllt 13 år på egen hand ska kunna ge sitt samtycke till att sociala medier behandlar deras personuppgifter. Eller att det blir straffbart att sprida privata bilder i syfte att allvarligt skada annan person. En annan fördel är också att vissa lagar blir lättare att tillämpa.

Nu kan polisen ta dig om du kör och har mobiltelefonen i handen. Det är större chans att lagföra personer som ägnar sig åt hämndporr och dessutom hårdare straff.

Med andra ord: Nya lagar som kan stärka vår moral är givetvis välkomna, även om poliskrisen långt ifrån har nått botten. Trots att många människor som är drabbade av vardagsbrott, och till och med utsatta för ännu grövre brott, aldrig någonsin kommer att få upprättelse och rättvisa.

Vi kan ju hoppas att steget från ord och lagtext, till handling och återupprättandet av ett fungerande rättsväsende, inte är så långt.