Foto: LISA MATTISSON
 Foto: LISA MATTISSON
Lotta Gröning

Lätt att bli förskräckt av de nya lagarna för 2018

Publicerad

Inför årsskiftet har regeringen presenterat en lång lista med nya lagar som träder i kraft 2018.

Det är lätt att bli förskräckt över antalet nya lagar – och framför allt uppkommer frågan hur polisen ska lyckas att upprätthålla lag och ordning.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inför årsskiftet har regeringen presenterat en lång lista med nya lagar som träder i kraft 2018. Det är minst 16 olika lagar som nu ska tas i bruk. Det är allt från förbud mot att prata i mobiltelefon utan handsfree när vi kör, till att det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter så kallad hämndporr.

Det är lätt att bli förskräckt över antalet nya lagar och framför allt uppkommer frågan hur polisen ska lyckas att upprätthålla lag och ordning.

Vi har trots allt en polisorganisation i kris och där en stor del av polisens tid går åt till den organiserade brottsligheten och gängkrigen. Inte nog med det ser vi på larmsignalerna från polisen under det gångna året finns det anledning att bli orolig.

Våldtäkter sätts åt sidan och hinner inte utredas, våld i nära relationer likaså. Trots att gärningsmännen är kända låg i november 500 ärenden om våld i nära relationer outredda bara i Stockholm syd. Även brottsutredningar där barn är offer som enligt lag ska utredas inom tre månader är outredda. För att inte tala om vardagsbrotten som handlar om inbrott, stöld, skadegörelse och ofredande.

 

LÄS MER: Nya lagar att ha koll på 2018

 

SVT Nyheter gjorde en kartläggning i mars i år som visade att 86 procent av de brott som hanterades under första halvåret 2016 var vardagsbrott. Det handlade om hela 655 580 stycken, men av dessa klarades endast var sjunde upp.

Över hälften av vardagsbrotten skrevs av direkt utan att någon brottsutredning bedrivits. Lägg till bristen på både poliser och utredare och det faktum att avhoppen inom poliskåren bara fortsätter.

I det perspektivet kan vi fundera över hur höjda straffavgifter för grova överträdelser mot kör- och vilotider i transportbranschen – eller att straffavgiften för att föra in alkohol i Sverige utan att betala skatt höjs till 40 procent – ska få någon större uppmärksamhet. 

Men det finns också en annan sida av myntet. Det är det faktum att ”land ska med lag byggas”. Uttrycket är gammalt, skrivet på vers och finns i några av våra gamla landskapslagar från 1200-talet. Det innebar att lagstiftning också har en moralbildande effekt.

Till exempel att unga som fyllt 13 år på egen hand ska kunna ge sitt samtycke till att sociala medier behandlar deras personuppgifter. Eller att det blir straffbart att sprida privata bilder i syfte att allvarligt skada annan person. En annan fördel är också att vissa lagar blir lättare att tillämpa.

Nu kan polisen ta dig om du kör och har mobiltelefonen i handen. Det är större chans att lagföra personer som ägnar sig åt hämndporr och dessutom hårdare straff.

Med andra ord: Nya lagar som kan stärka vår moral är givetvis välkomna, även om poliskrisen långt ifrån har nått botten. Trots att många människor som är drabbade av vardagsbrott, och till och med utsatta för ännu grövre brott, aldrig någonsin kommer att få upprättelse och rättvisa.

Vi kan ju hoppas att steget från ord och lagtext, till handling och återupprättandet av ett fungerande rättsväsende, inte är så långt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag