Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Kliv ut i verkligheten, Stefan Löfven

”Expressens reportage om Hagfors borde vara en väckarklocka för regeringen”, skriver Lotta Gröning.Foto: LISA MATTISSON / EUVAL19-SD
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: PELLE T NILSSON / SPA

”Det är dags att bygga det nya Folkhemmet”, skrev Stefan Löfven på Expressen Debatt för en dryg månad sedan och meddelade att han tillsatt en arbetsgrupp. Men det behövs ingen arbetsgrupp!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är bättre om Stefan Löfven vågade kliva ut i verkligheten och se vad som egentligen händer i hans före detta så starka kommunala fästen. 

Än bättre vore det om staten och regeringen tog ansvar för det som pågår när det gäller invandring, integration och social dumpning av hemlösa och flyktingar i fattiga kommuner. Än värre lär det blir nu när beslutet är fattat om familjeåterförening då nära anhöriga till tusentals personer får möjlighet att anlända till landet. 

Det är allmänt vedertaget och accepterat att rika Stockholmskommuner exporterar kriminella, nykomna invandrare och uteliggare till fattiga kommuner som har tomma lägenheter. 

Socialtjänsten i Täby, Danderyd och Lidingö med flera hjälper till att leta bostad. Det är alliansstödda kommuner som samtidigt klagar stort på skatteutjämningssystemet och som anstränger sig för att bygga samhället med starka, självgående individer. 

Regeringen säger ingenting och de samarbetar dessutom med Centern och Liberalerna för att kunna behålla sin maktställning. Det är ytterst märkligt att det är så lätt för regeringen att fatta beslut och så svårt att ta ansvar. 

Beslutet om afghanpojkarna som fick en ny chans till att stanna i Sverige är ett lysande exempel. I väntan på besked fick många bo på gatan, hamnade i drogberoende och blev utnyttjade som svart arbetskraft och kriminella nätverk. Men det var ingenting som de beslutande politikerna tog någon notis om. 

Socialdemokraternas valförlust var katastrofal och i flera av dessa kommuner gör nu folket uppror. 

Expressens reportage om Hagfors borde vara en väckarklocka för regeringen. Där vann det lokala partiet Oberoende realister som bilades av poliser och journalister, snacka om människor som känner till problemen. 

Socialdemokraterna förlorade makten efter 70 år.  Kommunalrådet Jens Fischer som är före detta polis vittnar om hur tomma och förfallna lägenheter hyrs ut till människor som stockholmskommunerna inte vill ha något mer att göra. Människor som inom kort förmodligen blir beroende av socialbidrag vilket tär på de redan fattiga kommunernas dåliga ekonomi. 

Han är inte ensam om problemet förhållandena är lika i Ljusnarsberg, Avesta, Filipstad och många andra små landsortskommuner. Människorna som dumpas tycks få bry sig om. 

Jens Fischer ställer en avgörande fråga i Expressens reportage, hur protesterar politikerna i de S-märkta kommunerna? Det undrar jag också, kravet på lojalitet inom partiet är så stort så det är förmodligen bäst att hålla tyst. 

Kanske skriver någon ett förtvivlat brev, eller gråter i radio som kommunalrådet Åsa Eriksson i Norberg. Det lönade sig, hon kom till riksdagen men problem i kommunerna består. Stefan Löfven leder ett kluvet land, ett land där klassklyftorna ökar inte bara bland folket utan också bland kommunerna. 

När hans egen hemkommun Sollefteå protesterade mot nedläggning av BB och Akutsjukvård ville han inte möta sina väljare och valförlusten blev rekordstor. Sverige är inne på en farlig väg med ökat politikerförakt och stor folklig frustration.