Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Jag undrar vart Svenska kyrkan är på väg

Kyrkovalet 2017 är över.

Valdeltagandet har ökat rejält och helt klart är valet en seger för partipolitiken. SD:s satsning på kyrkovalet fick de övriga partierna att vakna och samtliga partier har mobiliserat sina väljare att gå och rösta. Framför allt har Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna ökat.

Men det är en smula märkligt att det är partipolitiken som ska styra kyrkan. Om vi tittar på vad partierna gått till val på undrar jag vad Svenska kyrkan är på väg. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Miljöpartiet vill ha fler solceller på församlingarnas byggnader.

Centern vill att dop, vigslar och begravningar ska vara både storslagna och enkla.

Sverigedemokraterna trycker starkt på en kristen identitet.

Socialdemokraterna vill att kyrkan ska vara landets bästa arbetsgivare och att kyrkan ska vara välkomnade mot alla religioner.

Ursäkta, detta är inte min bild av det religiösa uppdraget. De partier som har de största resurserna klarade av att mobilisera flest väljare. Partipolitiken i kyrkans budskap stämmer illa. Det känns som att vi måste påminna om att kyrkan är skild från staten.


Svenska kyrkan är självständig och ska stå på egna ben. Kyrkan har ett humanistiskt och religiöst uppdrag, den ska värna alla människors lika värde, den ska vara ett stöd för människor som har det svårt, den ska verka lokalt i församlingar och i stadsdelar, i byar och på olika sätt vara en del av lokalsamhället.

Kyrkans mål borde vara att vara behövd i samhället. Inte bara vid dop, vigslar och begravningar. Det är bra med präster som välsignar fotbollslaget eller präster som håller avslutningstalet till skolbarnen när de får sommarlov.


LÄS MER: Så gick det för partierna i kyrkovalet 2017


I Västanfors församling i Fagersta kommun finns en aktiv kyrka. De har startat egen skola, egen begravningsbyrå, de håller gudstjänster med olika teman, till exempel "Star wars". Många människor i närliggande kommuner och andra församlingar önskar att de kunde byta församling och ansluta sig till Västanfors i stället. Det går inte, så demokratisk är inte kyrkan utan de organisatoriska strukturerna är ingjutna i cement. Det är olyckligt eftersom det inte sätter någon som helst press på kyrkans församlingar.

I många församlingar händer väldigt lite, präster kommer och går och i bästa fall bjuder man några asylsökande på kaffe.Givetvis ska kyrkan predika den tro som religionen vilar på, "att den har ett uppdrag från Gud att finnas med och arbeta för ett värdigt liv och bättre värld för alla". Deras uppdrag är att förkunna Jesus Kristus och Guds budskap, relation och förhållande till människor.

Det handlar om teologi! Vad har detta med centralstyrd partipolitik att göra? Varför ska vi då rösta på ett parti som vill ha solceller på församlingshemmet? 

Valresultatet slog rekord och maktkampen kom att handla om SD:s närvaro i kyrkofullmäktige, precis som partipolitiken i riksdagen. Kommer detta verkligen att gynna kyrkan?