Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Jag undrar var du är, Stefan Löfven

"I händelse av kris bör statsministern ta ledningen", skriver Lotta Gröning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jag börjar med att säga grattis, Stefan Löfven, du fyllde 60 år i går. Det är klart det ska firas.

Men samtidigt är du nu som statsminister ansvarig för en av regeringens kanske allvarligaste kriser hittills.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

IT-skandalen i Transportstyrelsen har fått stora proportioner, med rätta. Du är själv som statsminister KU-anmäld. Både infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman har varit medvetna om säkerhetsläckan på Transportstyrelsen sedan 2016, då en förundersökning påbörjades.

Säpo är inblandade därför att militära känsliga uppgifter kan ha läckt till utlandet. Försvarsutskottet och trafikutskottet har extrainkallats under semestern för att analysera läget. Generaldirektör Maria Ågren har fått sparken liksom styrelseordförande Rolf Annerberg. Båda tycks ha tagit det lätt på IT-haveriet.

Flera anställda på Transportstyrelsen har varnat för de bristfälliga kontrollerna av utländsk personal, men de har blivit tystade och bestraffade.

Den avgörande frågan, om varför ingenting har gjorts under de ett och ett halvt år som både Anna Johansson och Anders Ygeman varit medvetna om problem med IT-läckan, är obesvarad.  

 

Jag undrar var du är, Stefan Löfven.

I händelse av kris bör statsministern ta ledningen! Du gjorde det med bravur under terrorattentatet i Stockholm och det stärkte din ställning. Nu vill vi veta vad ni har lämnat ut till främmande makt. Just nu tycks svenska försvarshemligheter vara en öppen dagbok.

Du behöver också stötta dina ministrar. Du har tillsatt en regering där både Anna Johansson och Anders Ygeman hade liten erfarenhet av de områden de ansvarar för. De hade heller ingen erfarenhet av regeringsarbete.

Det kan vara en förklaring till att en utredning om militära säkerhetsläckor har fått pågå under mer än ett år utan att någon har agerat eller ringt i larmklockan.

Det talar sitt tydliga språk när den nye generaldirektören Jonas Bjelfvenstam konstaterar att han önskat att de vidtagna åtgärderna borde ha varit vidtagna redan förra året.  

 

Nu trissas IT-skandalen upp, men tyvärr känner vi igen mönstret, du har en ledarstil där du sällan uttalar dig när problemen är som störst. Det har hänt flera gånger tidigare. När flyktingkaoset var som värst var du också tyst bara för att nämna ett exempel, poliskrisen som håller på att slå sönder hela rättstryggheten har du heller ingen analys på.

Nu denna IT-skandal, där ingen av de ytterst ansvariga kan garantera att utländska makter inte har fått tillgång till säkerhetsklassade uppgifter. Nu gör du allt fel. Jag förstår att ni diskuterar frågan och hur ni ska agera.

Men det är inte en så svår psykologi – många väntar på svar från de som leder landet och det råkar vara du Stefan Löfven.

Är det dina rådgivare som styr dig, och i så fall har du fel rådgivare, byt ut dem. Jag unnar dig lugn och ro i hängmattan, men socialdemokratiska ledare har alltid varit tydliga, landsfaderliga och alltid stått upp när det blåser. Göran Persson, Olof Palme, Tage Erlander, Per Albin Hansson.

Det är dags att kliva fram och ta ansvar för regeringens agerande och låta svenska folket förstå att du har kontroll och förmåga till ledarskap.