Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Jag hörde Löfven – och jag skäms

Ljusdal behöver de ryska planen med enorm kapacitet för att vattenbomba, menar Lotta Gröning.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Lövfen höll presskonferens i Ljusdal på grund av de skogsbränder som härjar i Sverige just nu.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jag hörde Stefan Löfven från Ljusdal, där en av de värsta bränderna i Sverige rasar.

Drygt 9000 hektar har redan brunnit och branden är fortfarande utom all kontroll. 

Utöver det brinner det på omkring 30 andra ställen i landet och 15 av dessa bränder är utom kontroll. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skogsstyrelsen har gjort bedömningen att värden för 600 miljoner har brunnit upp. 

Har du någon vision om Sveriges framtida krisberedskap frågade reportern Stefan Löfven: 

– Jag kan inte föregripa en utredning som nu pågår, sa Löfven. 

Men han ville i alla fall öka antalet deltidsbrandmän. Det saknas tusentals deltidsbrandmän. Sedan fick Löfven också frågan om varför vi inte begär hjälp från Ryssland. De har brandplan som har kapacitet att ta upp emot 40-60 kubik vatten. 

Men det är inte aktuellt med någon hjälp från Ryssland påpekade Löfven som dels hänvisade till de två planen från EU och de ytterligare två planen som beräknas anlända till Sverige i dag, torsdag. 

Han sa också att Dan Eliasson var den som bestämde om åtgärderna vilket innebär att han alltså har rätt att kalla in hjälp från Ryssland. Det må jag säga vilken makt denna Eliasson plötsligt fick. Nyligen sa Dan Eliasson att han inte ens hade makten att kalla in de semesterlediga helikopterförarna som försvaret förfogar över. Vilket i sin tur Morgan Johansson konstaterade inte alls skulle vara några problem. Det är bara att be dem om justitieministerns kommentar. Alla, Johansson, Löfven och Eliasson är rörande eniga om att krisberedskapen ska ses över när dessa bränder väl är släckta.

Det är så dags då! 100 människor har hittills fått lämna sina hem, åtskilliga fritidshus har brunnit ner, skogsägare är ruinerade och elden sprider sig med rekordfart och landets högsta ledning passar ändå i den så viktiga frågan som handlar om hur detta elände ska stoppas. 

Jag skäms och vore jag drabbad skulle jag känna mig maktlös, frustrerad, rädd och bli oerhört förbannad.

Varför tar de så lätt på denna enorma katastrof? Torkan fortsätter, vinden blåser och hela landet går i spänning och rädsla över var nästa eld ska flamma upp. 

Just nu väller brandröken från Ljusdal in över norra Bergslagen. Hettan och brandröken ger obehagliga minnen. Det kan ju inte vara EU som ska rädda Sverige i detta nödläge. Vi måste ju själva ta beslut för att få slut på eländet. När nu Tyskland tar gas från Ryssland varför skulle då inte Sverige i denna enorma krissituation be om hjälp från Ryssland?  

Ljusdal behöver de ryska planen med enorm kapacitet för att vattenbomba. Hade jag pengar skulle jag köpa in planen själv och skicka upp dem till de värst drabbade områdena. Precis som vid branden i Västmanland behövs privata initiativ för att rädda samhällen och kulturvärden. 

Det krävs krafttag nu. Jag högaktar alla brandmän, frivilliga och hemvärnet som gör allt för att bekämpa elden. Men det räcker inte med beröm och lovord. Så jag vädjar till Sveriges regering och riksdag: gör nu allt ni kan för att få kontroll över bränderna. Då menar jag precis allt!

LÄS MER: Bara 2 av 10 helikoptrar används till bränderna

LÄS ALLT OM BRÄNDERNA SOMMAREN 2018 HÄR.

0