Lotta Gröning

Jag förstår att många i Norrland vill lämna Sverige

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet
Foto: / SKÄRMKLIPP
Ockupationen på sjukhuset i Sollefteå har vållat stor uppmärksamhet.
Foto: / SKÄRMKLIPP
Uppdrag Granskning åker till Sollefteå i kvällens program.
Foto: / SKÄRMKLIPP
Programledaren Janne Josefsson i kvällens program av Uppdrag Granskning.
Foto: / SKÄRMKLIPP
Expressens Lotta Gröning kallar kvällens program om ockupationen på Sollefteå sjukhus för "en märklig föreställning".
Foto: / SKÄRMKLIPP

Kvällens ”Uppdrag granskning” är en märklig föreställning. Kända journalister kommer till Sollefteå och ställer sig frågan: Vad är det som gör att en liten lokal debatt i Norrland sprids över hela Sverige?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Redaktionen har svaret också: Det finns en vana att protestera i Ådalen och de har bildat en gräsrotsrörelse som driver ett propagandakrig mot demokratin och politiker. Sollefteåborna lyckades få genomslag genom en trestegsraket. Utöver vanan att protestera är det ABF-kursen att föda i bil och en skräckupplevelse från en födande mamma. Reportern i ”Uppdrag granskning” konstaterar med dov röst: ”Detta skapar alternativ till den demokrati vi har i dag”. 

Till sitt stöd tar de professor Olle Lundin som slår fast att kommuner inte får arbeta emot landstingsbeslut och därmed bryter de mot lagen. Sollefteå kommun har protesterat mot nedläggningsbeslutet av sjukhuset. Kyrkan lika så. Och det lyfter också "Uppdrag granskning" upp som något uppseendeväckande. 

Slutsatsen är att detta propagandakrig som ockupanterna av Sollefteå sjukhus fört har skapat hot, förtal och det värsta av allt: att ansvariga politiker väljer att sluta. 


LÄS MER: Kommunen bröt mot lagen för att stoppa nedskärningarna 


”Vi måste förstå”, säger reportern i programmet om att politikerna har haft det jobbigt att driva tre akutsjukhus i ett litet län eftersom det är så dyrt. Är det här verkligen seriös journalistik? ”Får vi inte granska er”, säger Janne Josefsson till upprörda ockupanter som nyss sett programmet och är arga över hur de valt att vinkla reportaget.

Om vi lämnar Norrland för en liten stund och flyttar oss tillbaka till den stora världen och den storstadsrapportering som medierna till 90 procent fyller sina nyheter med. Vi kan ju ta Metoo-rörelsen som ett exempel på en annan gräsrotsrörelse som bygger på vittnesmål som ofta saknar bevis. Där människor hängs ut som sexuella förbrytare trots att de är i domstol är frikända. Är det någon seriös journalist som har kallat detta för ett propagandakrig? Eller om vi tar invandrardebatten som är så oerhört känslig och som väcker starka känslor, skapar mobbning, uteslutning, förtal och kränkningar. Är det någon seriös journalist som i det fallet skyller alla hårt kämpande och solidariska människorna som strider för att hjälpa människor och kräver vi ska ta emot fler invandrare för de hot, våld och trakasserier som är en följd av den debatten? Nej, givetvis inte. 

Vi kan inte ta ansvar för alla, det finns alltid människor som tappar fattningen och inte kan föra ett samtal utan hot om våld. Vi lever med det i dag. Det är ingen tillfällighet att medierna har låsta dörrar, myndigheter och polishus likaså.

Men i Norrland är de alltså skyldiga till hot och förtal, de människor i Sollefteå som vill ha en fungerande sjukvård. Som vill att kommunen ska utvecklas och överleva. De för alltså ett krig mot politiker när de protesterar mot att BB och akutsjukvården läggs ner. Något som hotar demokratin, om vi nu ska tro "Uppdrag granskning". Professor Lundin fick förmodligen svaren kortade. 

Varenda kommun som känner sig hotad har kämpat för sin existens. I debatten om storlän som fördes under många år finns stora strider mellan kommuner och landsting. Synen om hur Sverige ska organiseras är så oerhört olika. Jag har svårt att ta detta program seriöst. Det är bland de värsta jag sett när det gäller sättet att spegla landsbygden. Klyftan mellan stad och land bara ökar och jag förstår att många i Norrland vill lämna Sverige. 

Svexit är farligt nära med sådan här SVT-propaganda.