Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet Foto: / SKÄRMKLIPPOlle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet Foto: / SKÄRMKLIPP
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet Foto: / SKÄRMKLIPP
Ockupationen på sjukhuset i Sollefteå har vållat stor uppmärksamhet. Foto: / SKÄRMKLIPPOckupationen på sjukhuset i Sollefteå har vållat stor uppmärksamhet. Foto: / SKÄRMKLIPP
Ockupationen på sjukhuset i Sollefteå har vållat stor uppmärksamhet. Foto: / SKÄRMKLIPP
Uppdrag Granskning åker till Sollefteå i kvällens program. Foto: / SKÄRMKLIPPUppdrag Granskning åker till Sollefteå i kvällens program. Foto: / SKÄRMKLIPP
Uppdrag Granskning åker till Sollefteå i kvällens program. Foto: / SKÄRMKLIPP
Programledaren Janne Josefsson i kvällens program av Uppdrag Granskning. Foto: / SKÄRMKLIPPProgramledaren Janne Josefsson i kvällens program av Uppdrag Granskning. Foto: / SKÄRMKLIPP
Programledaren Janne Josefsson i kvällens program av Uppdrag Granskning. Foto: / SKÄRMKLIPP
Expressens Lotta Gröning kallar kvällens program om ockupationen på Sollefteå sjukhus för "en märklig föreställning". Foto: / SKÄRMKLIPPExpressens Lotta Gröning kallar kvällens program om ockupationen på Sollefteå sjukhus för "en märklig föreställning". Foto: / SKÄRMKLIPP
Expressens Lotta Gröning kallar kvällens program om ockupationen på Sollefteå sjukhus för "en märklig föreställning". Foto: / SKÄRMKLIPP
Lotta Gröning

Jag förstår att många i Norrland vill lämna Sverige

Publicerad

Kvällens ”Uppdrag granskning” är en märklig föreställning. Kända journalister kommer till Sollefteå och ställer sig frågan: Vad är det som gör att en liten lokal debatt i Norrland sprids över hela Sverige?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Redaktionen har svaret också: Det finns en vana att protestera i Ådalen och de har bildat en gräsrotsrörelse som driver ett propagandakrig mot demokratin och politiker. Sollefteåborna lyckades få genomslag genom en trestegsraket. Utöver vanan att protestera är det ABF-kursen att föda i bil och en skräckupplevelse från en födande mamma. Reportern i ”Uppdrag granskning” konstaterar med dov röst: ”Detta skapar alternativ till den demokrati vi har i dag”. 

Till sitt stöd tar de professor Olle Lundin som slår fast att kommuner inte får arbeta emot landstingsbeslut och därmed bryter de mot lagen. Sollefteå kommun har protesterat mot nedläggningsbeslutet av sjukhuset. Kyrkan lika så. Och det lyfter också "Uppdrag granskning" upp som något uppseendeväckande. 

Slutsatsen är att detta propagandakrig som ockupanterna av Sollefteå sjukhus fört har skapat hot, förtal och det värsta av allt: att ansvariga politiker väljer att sluta. 

 

LÄS MER: Kommunen bröt mot lagen för att stoppa nedskärningarna 

 

”Vi måste förstå”, säger reportern i programmet om att politikerna har haft det jobbigt att driva tre akutsjukhus i ett litet län eftersom det är så dyrt. Är det här verkligen seriös journalistik? ”Får vi inte granska er”, säger Janne Josefsson till upprörda ockupanter som nyss sett programmet och är arga över hur de valt att vinkla reportaget.

Om vi lämnar Norrland för en liten stund och flyttar oss tillbaka till den stora världen och den storstadsrapportering som medierna till 90 procent fyller sina nyheter med. Vi kan ju ta Metoo-rörelsen som ett exempel på en annan gräsrotsrörelse som bygger på vittnesmål som ofta saknar bevis. Där människor hängs ut som sexuella förbrytare trots att de är i domstol är frikända. Är det någon seriös journalist som har kallat detta för ett propagandakrig? Eller om vi tar invandrardebatten som är så oerhört känslig och som väcker starka känslor, skapar mobbning, uteslutning, förtal och kränkningar. Är det någon seriös journalist som i det fallet skyller alla hårt kämpande och solidariska människorna som strider för att hjälpa människor och kräver vi ska ta emot fler invandrare för de hot, våld och trakasserier som är en följd av den debatten? Nej, givetvis inte. 

Vi kan inte ta ansvar för alla, det finns alltid människor som tappar fattningen och inte kan föra ett samtal utan hot om våld. Vi lever med det i dag. Det är ingen tillfällighet att medierna har låsta dörrar, myndigheter och polishus likaså.

Men i Norrland är de alltså skyldiga till hot och förtal, de människor i Sollefteå som vill ha en fungerande sjukvård. Som vill att kommunen ska utvecklas och överleva. De för alltså ett krig mot politiker när de protesterar mot att BB och akutsjukvården läggs ner. Något som hotar demokratin, om vi nu ska tro "Uppdrag granskning". Professor Lundin fick förmodligen svaren kortade. 

Varenda kommun som känner sig hotad har kämpat för sin existens. I debatten om storlän som fördes under många år finns stora strider mellan kommuner och landsting. Synen om hur Sverige ska organiseras är så oerhört olika. Jag har svårt att ta detta program seriöst. Det är bland de värsta jag sett när det gäller sättet att spegla landsbygden. Klyftan mellan stad och land bara ökar och jag förstår att många i Norrland vill lämna Sverige. 

Svexit är farligt nära med sådan här SVT-propaganda.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag