Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Hon har gjort en strålande karriär

Aida Hadzialic har kört rattfull och avgår omedelbart ur regeringen.

Min första reaktion är: Hur kunde hon vara så dum och riskera hela sitt politiska liv.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rattfylla är ett grovt brott, man riskerar både andra människors liv och sitt eget. Hon berättade på presskonferensen att hon drack två glas vin tidigt under kvällen och bestämde sig för att köra i tron på att alkoholen lämnat kroppen. Men när hon stoppades hade hon 0,2 promille i blodet.

Det är klokt av henne att ta konsekvenserna av detta och att avgå med omedelbar verkan. Det kan tyckas hårt, andra som kör rattfulla fortsätter som ingenting har hänt och behåller sina jobb. Men kravet på en toppolitiker ska vara extra hårda. En minister bör vara ett föredöme och Aida Hadzialic är dessutom en av de yngsta som gjort en strålande karriär inom politiken.

 

Detta faktum gör hennes avgång så tragisk. Hennes familj flydde från Bosnien under massakern i Jugoslavien, hon vet hur det är att sitta på flyktingförläggning. Politiken satsade hon tidigt på redan som 16 åring gick hon med i SSU. Hon är också utbildad jurist. Hon är ett politiskt stjärnskott, har utsetts av DI som en av de mest lovande unga politikerna. 2010 blev hon kommunalråd i Halmstad och blev känd som en av de mest aggressiva debattörerna. När Stefan Löfven gav henne en ministerpost 2014 var hon det yngsta statsrådet någonsin. Hon möttes inte direkt av rörelsen med jubel eftersom hon som mänga andra i regeringen fick en ministerpost som hon inte riktigt behärskade. Det tog något år innan hon blev varm i kläderna, men under senare tid har Aida Hadzialic stigit fram ur skuggorna och börjat visa vem hon är. Det har bara varit positivt.

LÄS MER: Stefan Löfven om Aida Hadzialics avgång

I maj 2016 tog hon till orda om vänsterns debatteknik i Aftonbladet. Aida Hadzialic slog fast att hon vägrade acceptera att hon skulle tycka på ett speciellt sätt bara för att hon är muslim och kommer från Bosnien.

"När det gäller flyktingdebatten har jag upplevt att jag behöver stå för vissa saker för att jag själv har varit flykting. Jag känner självklart med människor som kommer till vårt land och vill hjälpa dem. Men man glömmer bort aspekten att jag är ett statsråd i den svenska regeringen. Min uppgift är att se till Sveriges bästa", säger hon till Aftonbladet.

Hon vände sig hårt mot den debatt som sätter en färgskala i ansiktet på människor, en så kallad rasifiering. Hon liknade det vid en norm som klassificerar människor att tycka vissa saker.

Aida Hadzialic lämnar nu politiken och ett tungt vägande skäl utöver rattfyllan är att socialdemokraterna har haft för många politiker med skandaler och affärer bakom sig som gjorde allt för att kunna stanna kvar på sina poster. Affärer som följt dem hela livet. Mona Sahlin är ett exempel på detta. Hon var också ung när Tobleroneaffären briserade och hennes politiska karriär formade hennes fortsatta politiska liv.

Det är mycket möjligt att Aida Hadzialic kan återkomma till politiken. Att hon tar en time out, alla brottslingar har rätt till en andra chans.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!