Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

"Här undrar jag hur Stefan Löfven tänkte"

Ministrarna Stefan Löfven samlar kring sig är både givna, överraskande och en del väldigt tveksamma.

Det bästa med den nya regeringen är Löfven själv som trycker på samverkan. Det kommer givetvis vara absolut nödvändigt med tanke på det parlamentariska läget.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blir väldigt tydligt när regeringar utses att det inte är utbildning och kompetens som alltid hamnar i första rummet utan mer partikarriär och trogna och lojala medarbetare. Särskilt tydligt är det när det gäller de socialdemokratiska ministrarna. Det finns också en strategi som härstammar från Ingvar Carlssons tid att utse ministrar som inte behöver ha kompetens i de speciella frågorna, utan de får lära sig området under resans gång.

Miljöpartisterna står ändå för en förnyelse. Det var väntat att Gustav Fridolin skulle bli skolminister, det är den post han krävt under hela valrörelsen. Att Åsa Romson blev vice statsminister var också väntat. Det följer gängse regler i koalitionsregeringar.

Det är intressant att Isabella Lövin hamnar med Margot Wallström på utrikesdepartementet – förutom att jag gillar tanken med två kvinnor har Lövin gjort avtryck under sin tid i Europaparlamentet. Alice Bah Kuhnke är ett kul och oväntat namn, men det återstår att se vad hon kan om kultur.

Den socialdemokratiska konstellationen följer gammalt mönster. Givna är givetvis Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Margot Wallström. När det gäller Margot Wahlström som utrikesminister jublar inte alla, hon är trots allt ett osäkert kort.  På sina tidigare ministerposter satsade hon aldrig 100 procent på jobbet, hon fick intern kritik för det då. Hon har erfarenhet som EU-kommissionär och det är givetvis bra. Det är ett av regeringens tuffaste jobb och det återstår att se om hon klarar uppgiften.

Löfvens uppdrag har också varit att blidka både höger- och vänsterfalangen i partiet.  Gud förbjude mig att jag skriver så eftersom partiledningen alltid blundar för sprickan. Löfvens gamla gäng på vänstersidan är Morgan Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Anders Ygeman på justitiedepartementet är ett stort frågetecken för mig. Varför hamnade han där? Morgan Johansson som justitieminister var självklar eftersom han varit ordförande i justitieutskottet sedan 2010. Detsamma gäller Peter Hultqvist som försvarsminister.

Oväntade och riktigt roliga utnämningar bland socialdemokraterna är Ardalan Shekarabi, en både kunnig och intressant som politiker. Annika Standhäll från fackförbundet Vision känns spännande och gedigen liksom Sven-Erik Bucht. Äntligen får Sverige en minister med bostadsort norr om tullarna. Det hade inte regeringen Reinfeldt efter att Maud Olofsson slutat. Sven-Erik Bucht kan tillvaron utanför storstäderna, han kan landsbygdsfrågor och vet vad som krävs för lokalpolitiker på små orter.

Duktiga kommunalpolitiker är också Aida Hadzialic som blir gymnasie- och kunskapslyftsminister, samt Helene Hellmark Knutsson, högre utbildning- och forskningsminister. Men ingen av dem har väl någon större erfarenhet av utbildningspolitik.

Infrastrukturminister blir Göteborgsprofilen Göran Johanssons dotter Anna Johansson. Hon är uppfödd i partiet och går i pappas fotspår.

Regeringens osäkraste kort är ändå Gabriel Wikström. Absolut platsar han i regeringen och Stefan Löfven älskar SSU så därvidlag är det inga konstigheter. Men jag ifrågasätter hans ministerpost. En 29-åring utan utbildning får greppa en av det absolut största utmaningarna nämligen sjukvården. Här är det nog många socialdemokratiska landstingspolitiker som sitter stumma av förvåning – politiker som väntade sig en ministerpost, men inte bara därför. Sjukvården är komplex det behövs kunskap, kompetens och erfarenhet att driva ett sådant departement. Här undrar jag hur Stefan Löfven tänkte.

Kristina Persson, Ibrahim Baylan och Ylva Johansson är också gamla säkra kort. Duktiga, kompetenta och inte minst lojala.

Så det är väl bara att önska den nya regeringen lycka till med samarbetet, internt och över blockgränserna. Det lär den behöva.