Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Han har onekligen problem med trovärdigheten

Foto: ERIK GUSTAFSON

Är Anders Ygeman ministern som kom upp som en sol men faller platt som en pannkaka? 

Nu har han onekligen problem med trovärdigheten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ygeman är mannen som överraskade en hel arbetarrörelse när han blev minister. Tidigare var han omstridd. Han var en hård motståndare till EU, han var en nyckelfigur med starka anhängare som var drivande i intrigerna i Stockholms arbetarekommun, närmast en mörkerman med hårda nypor. Men han fick sitt genombrott när han blev utsedd av Stefan Löfven till inrikesminister.

Jag minns reaktionerna. Förvåningen var stor, Anders Ygeman? Hur kom det sig undrade många, han var knappast någon framträdande politiker. Sedan kom eftermälet med en enormt missnöjd Veronika Palm som blev utan plats i regeringen.

Allt detta visade tydligt på de pågående stridigheterna inom Stockholms arbetarkommun där olika kompisgäng i många år bekämpat varandra.

Nu har vi ännu en affär och ännu en minister. Vi har varit med om det förr.

 

LÄS MER: Ygeman om sitt vilda 90-tal 

När Fredrik Reinfeldts regering tillträdde fick två ministrar lämna regeringen på grund av gamla synder. Maria Borelius och Cecilia Stegö Chiló fick avgå efter att det visade sig att de haft svart arbetskraft och inte betalat tv-avgiften. Det framkom också att Anders Borg hade haft svarta barnflickor men han fick sitta kvar. Socialdemokraterna har också haft sina affärer. Laila Freivalds var ministern som fick avgå två gånger. För att hon lät sin hyresrätt omvandlas till bostadsrätt precis då den politiska striden var som störst om att göra allmännyttan till bostadsrätter när S stred mot förslaget. Den andra gången föll hon på att UD och Säpo stängde ner Sverigedemokraternas nättidning SD-kuriren.

Den mest uppmärksammade är förstås Mona Sahlins alla misstag. Allt från att hon använde regeringens kontokort för privata inköp till att hon haft åtskilliga betalningsanmärkningar och hamnat hos Kronofogden, fram till hennes senaste skandal när hon som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism skrev flera osanna intyg till sin före detta livvakt.

Anders Ygeman har som många av de tidigare S-ministrar som varit inblandade i affärer svikit sina kärnväljare med dubbla budskap. Expressens granskning av Ygemans agerande för 25 år sedan då han hyrde en villa av tre snickare som var klassiska arbetarklasskillar och - menar de tre snickarna - vägrade göra rätt för sig, handlar om trovärdighet.

 

LÄS MER: Snickarnas miljonskulder – 25 år efter bråket med Ygeman

 

Anders Ygeman är minister med ansvar för polisen och säkerheten i samhället. Han ska se till att brotten minskar. I det avseendet blir hans agerande som möjligen bidrog till att lämna tre snickare i ekonomisk ruin inte så där förfärligt klädsamt.

Politiker är visserligen också människor och Ygemans kommentar om att han hoppas att de kränkta efter så många år skulle lämna händelsen bakom sig, är verkligen banal.

Gör din plikt, kräv din rätt, är en av socialdemokratins absolut tyngsta deviser.

Många socialdemokrater av den gamla stammen tycker nog knappast att Anders Ygeman med sina 32 betalningsanmärkningar, obetalda hyror och vägran att ens komma till domstolsförhandlingen han kallats till har gjort sin plikt.

Men tittar man tillbaka i historien har han nog trots det stora möjligheter att gå vidare i karriären opåverkad. 

Han är ju trots allt man!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!