Foto: ERIK GUSTAFSON
 Foto: ERIK GUSTAFSON
Lotta Gröning

Han har onekligen problem med trovärdigheten

Publicerad

Är Anders Ygeman ministern som kom upp som en sol men faller platt som en pannkaka? 

Nu har han onekligen problem med trovärdigheten.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ygeman är mannen som överraskade en hel arbetarrörelse när han blev minister. Tidigare var han omstridd. Han var en hård motståndare till EU, han var en nyckelfigur med starka anhängare som var drivande i intrigerna i Stockholms arbetarekommun, närmast en mörkerman med hårda nypor. Men han fick sitt genombrott när han blev utsedd av Stefan Löfven till inrikesminister.

Jag minns reaktionerna. Förvåningen var stor, Anders Ygeman? Hur kom det sig undrade många, han var knappast någon framträdande politiker. Sedan kom eftermälet med en enormt missnöjd Veronika Palm som blev utan plats i regeringen.

Allt detta visade tydligt på de pågående stridigheterna inom Stockholms arbetarkommun där olika kompisgäng i många år bekämpat varandra.

Nu har vi ännu en affär och ännu en minister. Vi har varit med om det förr.

 

LÄS MER: Ygeman om sitt vilda 90-tal 

När Fredrik Reinfeldts regering tillträdde fick två ministrar lämna regeringen på grund av gamla synder. Maria Borelius och Cecilia Stegö Chiló fick avgå efter att det visade sig att de haft svart arbetskraft och inte betalat tv-avgiften. Det framkom också att Anders Borg hade haft svarta barnflickor men han fick sitta kvar. Socialdemokraterna har också haft sina affärer. Laila Freivalds var ministern som fick avgå två gånger. För att hon lät sin hyresrätt omvandlas till bostadsrätt precis då den politiska striden var som störst om att göra allmännyttan till bostadsrätter när S stred mot förslaget. Den andra gången föll hon på att UD och Säpo stängde ner Sverigedemokraternas nättidning SD-kuriren.

Den mest uppmärksammade är förstås Mona Sahlins alla misstag. Allt från att hon använde regeringens kontokort för privata inköp till att hon haft åtskilliga betalningsanmärkningar och hamnat hos Kronofogden, fram till hennes senaste skandal när hon som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism skrev flera osanna intyg till sin före detta livvakt.

Anders Ygeman har som många av de tidigare S-ministrar som varit inblandade i affärer svikit sina kärnväljare med dubbla budskap. Expressens granskning av Ygemans agerande för 25 år sedan då han hyrde en villa av tre snickare som var klassiska arbetarklasskillar och - menar de tre snickarna - vägrade göra rätt för sig, handlar om trovärdighet.

 

LÄS MER: Snickarnas miljonskulder – 25 år efter bråket med Ygeman

 

Anders Ygeman är minister med ansvar för polisen och säkerheten i samhället. Han ska se till att brotten minskar. I det avseendet blir hans agerande som möjligen bidrog till att lämna tre snickare i ekonomisk ruin inte så där förfärligt klädsamt.

Politiker är visserligen också människor och Ygemans kommentar om att han hoppas att de kränkta efter så många år skulle lämna händelsen bakom sig, är verkligen banal.

Gör din plikt, kräv din rätt, är en av socialdemokratins absolut tyngsta deviser.

Många socialdemokrater av den gamla stammen tycker nog knappast att Anders Ygeman med sina 32 betalningsanmärkningar, obetalda hyror och vägran att ens komma till domstolsförhandlingen han kallats till har gjort sin plikt.

Men tittar man tillbaka i historien har han nog trots det stora möjligheter att gå vidare i karriären opåverkad. 

Han är ju trots allt man!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag