Svagheten i Annelie Nordströms försvar är hennes så kallade pudlar, skriver Lotta Gröning. Foto: Claudio Bresciani/TtSvagheten i Annelie Nordströms försvar är hennes så kallade pudlar, skriver Lotta Gröning. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Svagheten i Annelie Nordströms försvar är hennes så kallade pudlar, skriver Lotta Gröning. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Foto: Claudio Bresciani/TtFoto: Claudio Bresciani/Tt
 Foto: Claudio Bresciani/Tt
Foto: Claudio Bresciani/TtFoto: Claudio Bresciani/Tt
 Foto: Claudio Bresciani/Tt
Lotta Gröning

Varför drog de inte i nödbromsen?

Publicerad

Då kallade äntligen Kommunals ordförande Annelie Nordström till presskonferens efter Aftonbladets avslöjanden.

Hon förklarade varför hon inte stigit fram tidigare – för att hon ville sätta sig in i förbundets ekonomiska finanser och för att detta var kassören Anders Bergströms ansvar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mycket väntat meddelade också Anders Bergström sin avgång, han hade gjort för många klavertramp. Vid sin avgångs tunga stund erkände Anders Bergström att han agerat fel, att han bott gratis på spa- och konferensanläggningen Marholmen vid flera tillfällen och inte alltid följt regelboken vid bokningar.

Anders Bergström har varit fackligt aktiv sedan slutet av 70-talet och valdes in i Kommunals förbundsstyrelse 2004. Han är vad som i folkmun kallas för fackpamp. En som började med två tomma händer och fick mycket makt, höga löner och inflytande. En som alldeles säkert tappat kontakten med de människor han skulle företräda.

Stefan Löfven sa sig inte kunna se någon pampanda i Kommunals lednings agerande även om han uttryckte sig kritiskt om affären. Men det är lite märkligt, fackföreningsrörelsen svagaste länk är ju just alla ombudsmän med höga löner som suttit länge på sina poster och håller varandra om ryggen. Håller de tillräckligt hårt brukar inga skandaler rucka deras position.

 

Vi är nog många som minns den före detta LO-ordföranden Vanja Lundby Wedins stora skandal, där AMF betalade ut 7,7 miljoner i bonusar till sina chefer samtidigt som bolaget sänkte pensionerna för 350 000 pensionärer och Lundby Wedin blev kvar.

Kvar än så länge i Kommunal är Annelie Nordström. Hennes öde kommer att avgöras av förbundets medlemmar. Det är ofrånkomligt i det här läget. Även om Annelie Nordström är en väldigt drivande och duktig ordförande som satt Kommunal tydligare på kartan är representationen, spritkonsumtionen och arbetsresorna till krogar oerhört besvärande för henne.

För att inte tala om de 320 miljoner som krog- och konferensverksamheten kostat medlemmarna.

 

Svagheten i Annelie Nordströms försvar är hennes så kallade pudlar, att hon är medveten om spritkulturen inom Kommunal och att det har spårat ur, Som den av Aftonbladet granskade julfesten 2014 som kostade medlemmarna 332 807 kronor. Men hur har det kunnat pågå trots medvetenheten om problemen och vad är det för kultur inom Kommunals styrelse som möjliggjort att det här?

 

Varför drog de inte i nödbromsen, ja, det är fråga som tål att fundera över. Hur tänkte de i Kommunals styrelse och varför åtgärdades inte problem genast? Det råder inga som helst tvivel om att verksamheten i krog- och konferensdelen står i total kontrast till vad förbundet står för gentemot sina medlemmar och samhället i övrigt. Dubbelmoral är ett milt ord i det här sammanhanget.

Vad tänker nu Kommunals medlemmar, kan det bli värre än så här? De lågavlönades förbund har alltid suttit längst ner på klasstrappan. Kan dess medlemmar ha fortsatt förtroende för sin ledning?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag