Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Gröning: Nu börjar det igen, gnället

Nu börjar det igen, gnället om skatteutjämningen!

Det är nytt år, ny regering och nya pengar som ska fördelas mellan rika och fattiga kommuner.

På Facebook och bloggar suckas och stönas det febrilt just nu.

Ursäkta, men jag är så oerhört less på att höra vad de stackars stockholmarna betalar till andra kommuner i utjämningsbidrag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

FAKTA

DETTA ÄR SKATTEUTJÄMNINGSSYSTEMET

Tanken med skatteutjämningssystemet är att föra över medel från rika kommuner till de med mer ansträngd ekonomi.

Detta syftar till att landets kommuner och landsting ska få likvärdiga förutsättningar, rent ekonomiskt, oberoende av strukturella förhållanden.

Rent konkret innebär det att de fattigare kommunerna tilldelas stöd per invånare – medan de rikare får ge en viss summa. Åtgärden har, av vissa, kommit att kallas "Robin Hood"-systemet.

FAKTA

Danderyd och Täby höjs mest

Här är kommunerna som kommer att få betala mer till andra kommuner:

Ökning kronor/invånare

Danderyd 841

Täby 841

Lidingö 840

Nacka 840

Sollentuna 840

Vaxholm 840

Ekerö 687

Stockholm 604

Solna 535

Vellinge 416

Här är kommunerna som kommer att få mer pengar från andra kommuner:

Ökning kronor/invånare

Kungsbacka 48

Österåker 49

Gällivare 52

Alla andra kommuner 111

Källa: Dagens Nyheter

I åratal har det tjatats om denna så kallade Robin Hood-skatt. Pajala brukar alltid dras upp som skräckexempel för storstadsbon. Många minns säkert kampanjen att norrlänningar har flest badhus, som stockholmare betalar. Det var ungefär vid den tiden som Anna Kinberg Batra konstaterade att stockholmare är smartare än lantisar.

Det finns inget värre än när stad ställs mot land och därför kommer jag nu med ett konstruktivt förslag. Snälla regering och riksdag avskaffa utjämningsbidragen, sluta med detta förskräckliga skattetekniska lapptäcke och låt Sveriges kommuner och regioner klara sig själva.

Jag är helt övertygad om att både Skåne och Norrland skulle klara sig bättre som självständiga regioner. Det förutsätter förstås att de kommuner som hyser landets naturtillgångar också ska behålla inkomsterna från dem. Jokkmokk, en av Sveriges fattigaste kommuner trots sina 11 kraftverk, skulle vara ett Nordens Kuwait om inkomsterna från vattenkraften fick stanna i kommunen. Kiruna och Norrbotten med sina samlade naturtillgångar och dessutom numera en tillväxtregion för IT-industrin med Googles och Facebooks stora investeringar i Luleå behöver inte Stockholm. Storstadens gnällande blir ganska jobbigt. Vore det lite ruter i norrlänningarna skulle de precis som skottarna kräva en folkomröstning om sin egen självständighet.

Men i stället låter det sig kuvas av en centralmakt som mjölkar dem på deras tillgångar och utnämner regionen som tärande. Ta bara det faktum att Statliga Vattenfalls styrelse spelat bort miljarder i dåliga investeringar i Nederländerna och Tyskland. Inget parti centralt opponerar sig trots att det företaget håvar in 20 miljarder i säkra pengar varje år från vattenkraften med dagens elpriser. Ju mer det regnar desto mer pengar får staten. Lägg dessutom till alla pengar som plockas från statliga bolag.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen att de skulle ta miljarder från Sveaskog för att bygga bostäder i städerna. Nej, regionerna utanför Stockholm har satt sig i en beroendeställning av ansvarslösa politiker som skiter i Sverige utanför tullarna. Det måste få ett slut, men jag tvivlar på att politiker i städerna överhuvudtaget förstår vad de håller på med. De tror att precis som på 60-talet att framtiden lägger i urbanisering och stora städer. Bara vi satsar på städerna blir det tillväxt. Men ack så fel de har. Urbaniseringen kommer att avta i samma takt som jobben minskar, klyftorna ökar och kriminaliteten accelererar. Redan i dag i stora städer runtom i världen bor medelklass och överklass i inhängda områden med livvakter. Digitaliseringen kommer också att förändra samhället i grunden, internetbutiker slår ut köpcenter, det blir onödigt att åka till stan för att träffa en partner, när det finns 10000-tals dejtingsajter på nätet. De som har pengar flyttar från storstaden och köper sig en jordbruksfastighet vid någon vacker sjö.

Så fortsätt gärna och klaga kära stockholmare. Men ta också tid för eftertanke.