Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Gröning: Kontrollerna är ett stort skämt

ID-kontrollen i Öresundsregionen är som ett skämt, men jag tror pendlarna som drabbas avstår från att skratta. De asylsökande med, många människor på flykt har inga ID-handlingar och andra har förfalskat sina.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Syrien går det bra att beställa pass via nätet. IS tjänar pengar på att förfalska Syriska pass, de har kommit över både passunderlag och de maskiner som tillverkar passen. Det är så allvarligt att EU funderar på att underkänna syriska ID-handlingar och på Migrationsverket pågår samma diskussion. De syriska passen är åtråvärda särskilt i Sverige där alla garanteras uppehållstillstånd.

Det är alltså på ID-handlingarnas svarta marknad som busschaufförer, konduktörer och inhyrd extra personal ska börja granska de människor som är på flykt från kriget. Många av dem fick säkert aldrig med sig några ID-handlingar när de i panik flydde sina hem. Men de som är utan identitetshandlingar får inte komma in och inte söka någon asyl i Sverige.


Transportbolagen får böta 50.000 kronor om de släpper in någon utan ID-handling. Det innebär att Sverige försvårar flyktingkonventionens grundregel som säger att alla ska ha rätt att söka asyl. ID kontrollen kan med andra ord innebära att många med falska ID-handlingar köpta av IS kommer in i landet medan de som verkligen har skyddsbehov och fått lämnat allt måste vända vid gränsen.

Hur tänkte regeringen? Att vädja till EU har varit helt meningslöst och i desperation torde regeringen ha tänkt ut detta spektakulära drag. Stefan Löfven ville ju också från början helt stänga Öresundsbron Det är inget litet ingrepp. Öresundsinstitutets vd Johan Wessman har sagt i en DN-intervju att 15 års arbete går förlorat. 15 år av att undanröja gränshinder och skapa samverkan mellan folken. Men det inte bara Öresundsregionen som drabbas.

Likt en dominoeffekt planerar nu Danmark att stänga sin gräns mot Tyskland.  Som vi vet har Tyskland redan stängt sin. Dublinöverenskommelsen om att människor på flykt ska söka asyl i första land de anländer till är redan satt ur spel. Hela Schengenavtalet är hotat och EU genomlider sin största kris någonsin. Anledningen är solklar, unionen klarar inte av hantera solidaritet med andra människor.

Märkligt nog skyller väldigt många, både medier och politiker, på östländerna och deras benhårda motstånd till att hjälpa till. Men sanningen är den att bortsett från Tyskland är det inget av de fem största EU-länderna som tar något större ansvar.

Stefan Löfven kan inte bara skylla på EU, att antalet människor på flykt under en längre tid har ökat enormt mycket har alla sett. Larmrapporterna har varit många och döden på havet har kommit i våra vardagsrum. Men regeringen och oppositionen valde att blunda för verkligheten, de ville helt enkelt inte se den. Inte förrän folk sov på gatan och regeringen ansåg sig tvungen att söka nödlån från EU.


Med gränskontrollerna som nu startar med outbildad personal på främsta bänk får vi börja en ny tideräkning. Hur länge kommer detta slarvigt uppbyggda korthus att klara trycket och hur många människor offrar vi på vägen?