Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Frågan vi måste ställa oss är, ska våldet få fortsätta accelerera?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag undrar vad politikerna har för plan för städerna. Sverige är det land i Europa där urbaniseringen är som störst. Städerna växer så det knakar. Det finns inte bostäder till alla, transporterna fungerar inte, och antalet lediga jobb sjunker i takt med att digitaliseringen och maskinerna tar över arbetsuppgifterna. Segregeringen är enorm och de ekonomiska klyftorna bara ökar. I centrala stadsdelar är det nästan bara de med pengar som har råd att bo. Den organiserade brottsligheten är ett växande problem. Polisstationer över hela landet bombhotas och likaså tidningar, skolor och bussar. Vissa städer är mer drabbade än andra, Malmö och Göteborg är särskilt utsatta.

I Malmö har entrén till rättscentrum bombats, smällen var så stark att balkongerna på ett bostadshus intill deformerades. Handgranater har blivit vanligt förekommande. Bertil Olsson som är chef för polisens nationella bombskydd har sagt till Ekot att det är en tydlig ökning av handgranater i allt blodigare uppgörelser mellan kriminella gäng.

I Rosengård finns kvinnor som inte ens har varit in till centrala Malmö fast avståndet är litet, enligt Magnus Ranstorp som är expert och forskare på hot och terror vid Försvarshögskolan och som besökt Malmö och Göteborg flera gånger för sin forskning.

I Göteborg tillhör skottlossning vardagen. Polishuset och centrala delar av staden har varit bombhotade.

Magnus Ranstorp säger att situationen i Göteborg är svår och att det vi ser i medierna är bara skjutningarna inte allt annat som pågår.

– När jag ser helheten av de kriminella gängen blir jag väldigt uppgiven. Det är stora utmaningar vi står inför. Det jag skrämdes mest av var den påverkan som de kriminella gängen har på myndigheter och stadsförvaltningar, säger Magnus Ranstorp.


I Göteborg finns flera kriminella klaner och ätter som utövar påverkan och styr hela stadsdelar. De tjänar pengar på narkotika.

– I vissa stadsdelar håller klanerna resten av befolkningen som social gisslan. Det finns också klaner med transnationella rötter. En av dessa kommer från Libanon, har bas i Tyskland och ätten har förgreningar i Göteborg, säger Magnus Ranstorp.

Den fria rörligheten i EU underlättar också för den organiserade kriminaliteten.

I ett område uppkom sociala oroligheter. Då organiserade den styrande klanen 40 man med basebollträn som slog ner upploppen. Genom att de hade ett stort våldskapital behövde de bara visa sig, säger Magnus Ranstorp.


Problemet med förorter som Bergsjön, Angered och Hammarkullen är att det är många utsatta människor som bor där. Polisen är inte närvarande, de gör särskilda insatser och viss patrullering. Här lever människorna i en parallell verklighet.

Den organiserade brottsligheten är ingenting som de politiska partierna diskuterar särskilt ofta. Den har blivit en tabufråga. Det finns många orsaker till det. En är att politikerna totalt har tappat kontrollen över utvecklingen och har inga lösningar. Då lyfter de inte frågan. En annan att de nästan aldrig besöker de här områdena och när de gör det får de en chock. En tredje förklaring är förmodligen en rädsla för att orsaka främlingsfientlighet.

Frågan vi måste ställa oss är, ska våldet få fortsätta accelerera?