Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Fläkten du gav oss var riktigt upplyftande

Det är befriande att Anna Kinberg Batra visar att det finns liv i oppositionen. Hennes utspel om en gemensam alliansbudget är en väckarklocka för svensk politik.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sedan valresultatet och decemberöverenskommelsen har det politiska klimatet i landet varit sövande. Decemberöverenskommelsen lade en våt filt över det politiska samtalet och oppositionen dog. Det enda regering och riksdag varit koncentrerade på är motarbeta och SD. Vi kan ju så här i efterhand konstatera att det inte varit helt lyckat. Regeringen Löfven fick trots sin svaga ställning fri lejd och kunde i princip göra vad som helst. Allianspartierna hade förbundit sig att rösta ja och hålla tyst. Jag har ofta funderat över om detta hade varit möjligt i något annat land och till råga på allt kalla det för demokrati.

Jag vill utbrista ett stort tack till Anna Kinberg Batra. Fläkten av vilda västern i riksdagen som du gav oss var riktigt upplyftande. Äntligen ett bevis på att det finns en opposition och att de vill något.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Alliansen är mer splittrad än någonsin

 

Självklart förstår jag att Anna Kinberg Batra kämpar för att stärka både sig själv, partiet och opinionssiffrorna. Det behövs verkligen om Moderaterna ska behålla sin position som största parti. Moderatledaren har sannerligen försökt med flera olika grepp, krävt polischefen Dan Eliasson avgång, mer pengar till försvaret i år och svängt i flyktingfrågan.

Men det hjälper inte om man inte vill styra landet. Det har Anna Kinberg Batra ständigt sagt nej tack till. Detsamma gäller de övriga allianspartierna med undantag av KD. Annie Lööf säger nu nej till en gemensam budget för att hon inte vill skapa kris och kaos i riksdagen. Det är förstås inte hela sanningen. Hon sitter still i båten och opinionssiffrorna stiger. Hon värnar sin roll som leading lady och tar gärna själv initiativ till förändring när hon känner att det behövs. Liberalerna vill inte heller, vilket jag ser som mera märkligt.

 

LÄS MER: Anna Kinberg Batras utspel skakar om alliansen

 

Jag undrar hur det kom sig att Sverige fick en opposition som inte vill utmana regeringen och inte vill styra landet? Jag undrar också hur de kan tro med bara något år kvar valet att det plötsligt ska ordna sig, det där med trovärdigheten och regeringsdugligheten? Alliansen är mer splittrade än någonsin och regeringen styr landet i brist på annat. Sverige leds av en oerhört svag regering som inte har förmågan att ta itu med de stora problemen.

Äntligen ett bevis på att det finns en opposition och att de vill något, skriver Lotta Gröning om Anna Kinberg Batras utspel.Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Se bara på krisen inom polisen och den krackelerade integrationen för att nämna två tydliga exempel. Men även mindre svåra frågor som en gemensam livsmedelsstrategi skapar problem. Nyligen sprudlade jordbruksminister Bucht muntert efter överenskommelsen med alliansen om en ny livsmedelsstrategi. Det var bara det, att partierna kunde enas om målen för strategin, men inte om hur den skulle genomföras. Det bidde liksom ingenting. Vad ska vi stackars väljare rösta på i valet 2018? Den svenska politiken är slumrande och våra folkvalda verkar trötta och deppiga. Resor är populärt inom regeringen och alliansen vill förkovra sig och vänta på bättre tider.

Nej Stefan Löfven gör som jag, tacka Anna Kinberg Batra för hennes initiativ. Men en livskraftig opposition kan kanske också regeringen få mer livskraft! Politik är ju att vilja har vi lärt oss.