Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Får de drabbade kommunerna hjälp ritar jag ett kors i taket

Civilminister Lena Micko tog emot 19 kommunalråd för att diskutera social dumpning. På bilden i samspråk med Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Mötet med 19 kommunalråd resulterade i att civilminister Lena Micko slog fast att social dumpning existerar.

Alltid något.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det snackas om social dumpning, eller social export. Det har det gjort länge.

Fattiga kommuner med tomma lägenheter har fått erfara hur rika tillväxtkommuner som Täby, Solna och Sigtuna exporterar kostsamma invånare. 

I somras berättade Expressens Johanna Karlsson i ett stort reportage från Värmland om hur nyanlända skickades från Stockholmsområdet till ett förslummat bostadsområde utanför Hagfors kallat Paradiset.

Det finns åtskilliga liknande historier – om hur Täby skickat folk till Hultsfred och om Kramfors som fick ta emot folk från Solna.

Omfattande problem

Omfattningen av problemet stod klart efter att TT skickat ut en enkät till landets 290 kommuner i november förra året. 159 kommuner besvarade enkäten. Av dem uppgav hela 80 procent att de hade inflyttning av socialt utsatta personer och flera av kommunerna hävdade att nyanlända, personer med försörjningsstöd, missbrukarproblematik och långtidsarbetslösa uppmuntrats att söka bostäder i deras kommun. Värst drabbade var landsbygds- och glesbygdskommuner.

Under tisdagen tog civilminister Lena Micko emot styrande politiker från 19 av de utsatta kommunerna för att diskutera frågan. Inga utpekade storstadskommuner fick komma, och de slår för övrigt från sig allt ansvar. Vi sysslar inte med social dumpning, säger deras politiska företrädare.

Men Lena Micko slog efter mötet fast att social dumpning pågår i Sverige. Hon lovade också en snabbutredning.

– Kommunerna måste prata med varandra och staten måste vara aktiv i frågan.

Det känns som att vi har en hel del snack och inte särskilt mycket verkstad för att bryta problemen. Det är som när polis och politiker alltid i enighet landar i att det är skolan som ska fixa gängkriminaliteten. Och så tillsätts någon utredning. Ingenting händer mer än att några personer står och smågrälar precis som i teaterpjäsen ”I väntan på Godot”.

Upproret kom av sig

Det var ju också ett kommunuppror i samband med att den sociala dumpingen uppdagades. Det var nog första gången sedan Bondeupproret som Sveriges regering fick erfara att lokala företrädare hade fått nog. Bengtsfors och Filipstad med flera utmanade staten och Migrationsverket och hävdade att hundra små kommuner inte hade de ekonomiska resurser som krävdes för att integrera flyktingar. Men upproret kom av sig.

Kontentan av dagens möte hos Lena Micko kan sammanfattas med att civilministern har slagit fast att vi har social dumping, att rika tillväxtkommuner skyller på bostadsbrist när de uppmanar folk att flytta. I väntan på en utredning får problemtiken vila tills vidare.

Kommer regering och kommuner så småningom fram till en lösning då ska jag rita ett kors i taket. Det lovar jag.


LÄS MER: Nödropet från Bengtsfors och kommunerna i kris 

LÄS MER: Johanna Karlsson: Så slår ”social export” mot Hagfors, Filipstad och Avesta 

LÄS MER: Laholm – striden om stranden