Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Energipolitikerna famlar i blindo

Energipolitiken är ännu ett område där ansvariga politiker tycks famla i blindo. Det är oerhört viktigt att få fram en långsiktig energipolitik och en trovärdig sådan som inte ruinerar folk och avindustrialiserar landet. Men dit är det långt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samtliga partier till både höger och vänster har misskött energipolitiken, de har gjort Vattenfall AB till en lekstuga för styrelseproffs och avdankade politiker. Trots att vattenkraften, om vi räknar med 30 öre per kilowattimme, generar ungefär 20 miljarder per år rakt in i statskassan och ännu mer om det regnar mycket, går den statliga energijätten back. Nyligen skrev företaget ner värdet på sina tillgångar med 36 miljarder. Förlusterna beror bland annat på straffskatten för Ringhals och brunkolsverksamheten i Tyskland. Vattenfall skulle inte klara konsekvenserna av de misslyckade investeringarna om det inte vore för inkomsterna från vattenkraften.

Bolagets brakförluster är resultatet av en oansvarig politik som ska ge signalen av att vi är världsbäst på fossilfri el, men hur tänker ansvariga politiker? Kärnkraften som är fossilfri straffbeskattas och i stället görs enorma investeringar i en olönsam vindkraftsindustri. Vindkraften är en politisk storsatsning som kör över människor, förstör naturvärden som värsta baggböleri, något som ansvariga politiker blundar för. Elen säljs med förlust och många länder drar nu ner på utbyggnaden. Men inte Sverige!

Internationellt däremot behöver inte Vattenfall AB ha några skrupler och absolut inte heller ansvariga politiker som gett dem spelutrymmet. Vattenfalls agerande i Tyskland är ingen trevlig historia. De köper kolkraft och säljer kolkraft till stora industrier utan miljömedvetande, de ödelägger byar och stora naturområden. Företaget har köpt kärnkraft och stämmer dessutom den tyska staten för de ökade kostnaderna som drabbar företaget när de lägger ner kärnkraften.

Det vore logiskt om Vattenfall också stämde den svenska staten som en konsekvens av regeringens beslut om straffskatter på kärnkraften som tömmer företaget på kapital. Ett beslut som gör svenska folket fattigare. Lägg till att när priserna på nordiska elbörsen Nordpool är låga som nu, är energiskatten plus momsen på el över 1000 procent. Stackars svenskar!

Kärnkraften står inför ett trendbrott. Forskare från olika länder utvecklar nu den fjärde generationens kärnkraft. Den bygger på en teknik som innebär att huvuddelen av dagens kärnavfall kan återvinnas. Men kärnkraften har blivit pest i Sverige, så därför har politikerna bestämt att inte delta i det stora utvecklingsarbetet, trots att flera av de ledande forskarna finns här. Intressanta nyskapande tekniker utvecklas som löser avfallsproblemet, men vi har stängt dörren.

För att framtida generationer ska ha en möjlighet att fatta bra beslut både när det gäller klimat och välfärd krävs flexibilitet. Men inte i Sverige, här stryper politikerna forskningen och har överlåtit analysen om energipolitiken och miljön till forskare, som de själva betalat och dessutom formulerat deras forskningsuppdrag. Vad har då kommande generationer att vänta sig med ett energisystem byggt på vindkraft, gasturbiner och vattenkraft? 

Höga elpriser, gas från Ryssland och ett avindustrialiserat näringsliv är mitt tips.