Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

En valrörelse präglad av panik och personangrepp

Vi har en slaskig valrörelse bakom oss, skriver Lotta Gröning.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Gröning är krönikör på Expressen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Efter en valrörelse präglad av panik och personangrepp vann varken S, M eller SD.

Det gjorde soffan – igen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Valrörelsen har inte varit särskilt upplysande för oss vanliga väljare, i stället har den varit sällsynt slaskig.

Toppkandidaterna har ofta prioriterat personliga påhopp framför att argumentera för den egna politiken. Delvis beror det givetvis på mediernas rapportering under sista veckan om Peter Lundgrens tafsande och Lars Adaktussons röstande i abortfrågor, som gav politiska motståndare till SD och KD öppet mål i valspurten.

Sara Skyttedals sportbil och påstådda Gucci-väska blev ett rött skynke för Socialdemokraterna och Hélene Frizon gick till hårt personangrepp. Det handlar om värderingar, sa statsminister Stefan Löfven i en kommentar – samtidigt som han leder ett parti där forna partitoppar både har herrgård, Armanikostymer och lyxbilar.

Jan Björklund, som i riksdagsvalet berättade att han lovat sina barn att aldrig samarbeta med SD, åkte på turné med Jimmy Åkesson i ett försök att rädda liberalerna kvar i EU. 

Maktspelet har varit tydligt, och kanske absolut tydligast mot KD, som tidigare vunnit väljarstöd på att samtala med SD, och en naiv Sara Skyttedal som inte ens kunde välja mellan Macron och Orbán. Och så Lars Adaktusson då... Framför allt Fredrick Federley och Centerpartiet tycks ha vunnit röster på att göra KD till huvudmotståndare.

Kanske bidrog personangreppen och slaskigheten till att valdeltagandet ökade med 4,4 procent jämfört med 2014.

Oavsett vilket har det inte varit något lätt val för de väljare som velat fatta ett underbyggt beslut.

Vänstern har hävdat att valet handlar om värderingar, men det har egentligen inget med EU-parlamentet att göra. EU:s värderingar finns fastslagna i Lissabonfördragets paragraf 2 som stadgar demokrati, jämställdhet och mångfald.

46 procent av de röstberättigade valde soffan i stället för vallokalen

De flesta partier hittade något att jubla över på sina valvakor. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta valresultat någonsin, men lyckades i alla fall behålla sina fem mandat. Miljöpartiet förlorade två mandat, men dansade i konfetti över att deras gröna kusiner ute i Europa ökade. Liberalerna fick mer än halverat väljarstöd, men hängde kvar i EU-parlamentet med lite mer än 2 000 rösters marginal. De hajpade Kristdemokraterna tappade en betydande del av stödet under sista veckan, men vann ett extra mandat.

Samtidigt, medan både vinnare och förlorare hurrar i kapp, ska man komma ihåg att 46 procent av de röstberättigade valde soffan i stället för vallokalen.

Det är alltså fler som valde soffan än som röstade på S, M och SD tillsammans.

EU står nu inför stora utmaningar med den splittring som råder inom unionen. Många statschefer skäller på brexit samtidigt som det demokratiska underskottet i deras hemländer är lika stort. Det gungar under fötterna på dem och det finns ingen självkritik.

Göran Greider föreslog i veckan att införa röstplikt för EU-valet. Det är bara medelklassen som röstar, hävdade han. Med andra ord: vi som väljare ska tvingas legalisera en politiskt styrd utveckling oavsett om vi känner samhörighet eller inte.

Nej, det går inte att komma ifrån att denna valrörelse präglats av panik.