Sedan 1 juli har över 70 bilar satts i brand i Malmö och siffran bara stiger. Foto: MIKAEL NILSSON
Sedan 1 juli har över 70 bilar satts i brand i Malmö och siffran bara stiger. Foto: MIKAEL NILSSON
Lotta Gröning

En terrorhandling mot det civila samhället

Publicerad

Vid den här tiden på året brinner det bilar säger polisen. Nu är det något av ett rekord som pågår. Under loppet av halvtimme fick polisen i Malmö larm till nio olika bilbränder. Sedan 1 juli har över 70 bilar satts i brand i Malmö och siffran bara stiger.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men det är inte bara i Malmö bilar brinner. I Stockholm i Husby sattes bilar i ett parkeringsgarage i brand. Två bilar var helt utbrända men majoriteten av de 47 bilarna i garaget skadades.

I Västerås är det fler bilbränder än andra större städer om vi ser till antalet invånare. Västerås har toppat den statistiken sedan 2012. Efter Västerås, följer Södertälje med flest bränder sedan Malmö, Stockholm och Borås. Det händer någon enstaka gång att polisen kan gripa någon misstänkt, men de flesta bilbränder förblir oupplösta.

Det är allvarliga brott vi talar om, jag ser det som en terrorhandling mot det civila samhället. Polisen drabbas dessutom själva. Det händer att också polisbilar sätts i brand när de är på uppdrag i de utsatta områdena.

 

Det märkliga är att det är så tyst från ansvariga politiker! Anders Ygeman som annars är så pigg på att prata om problemen tiger, även om han liksom alliansen krävt fler poliser i förorterna. Men trots att tidningarna är fulla av nyheter om bilbränder har tystnaden varit markant. Jag har väntat på budskapet att nu får det vara nog! Bränderna är ett tydligt uttryck för den misslyckade förortspolitiken. Polisen uppger att unga män som lever i utanförskap och arbetslöshet har en tendens att tända på bilar. Det är också ett misslyckande när det gäller att bekämpa den organiserade brottsligheten, där internationella ligor har bilbränder som hämnd.

Men att politiken har misslyckats vill ansvariga politiker ogärna tala om. Därför är vi toleranta och håller käft. Vi tror inte att medborgarna kan skilja mellan kriminella och invandrare. Majoriteten av människor som lever i utsatta områden får inget stöd. De ser sina bilar brinna upp, de upplever skottlossning och misshandel och inbrott. Ingen politiker värnar deras trygghet eftersom det skulle kunna misstolkas av ”rasister”.

 

Polisen utarmas. Just nu är det massavhopp inom poliskåren. Antagningskraven har sänkts eftersom bristen på poliser är så stor.

Jag har fått många rapporter från poliser som nu ger upp och slutar sina tjänster och som berättar om den desperata situationen.

Rikspolischefen Dan Eliasson agerar på regeringens uppdrag i ännu en omorganisering av polisen. Att polisen var i behov av en sammanslagning och en gemensam myndighetschef var nog alla överens om. Dessutom fick man löften om att besluten skulle decentraliseras för att motverka centralstyrning. Tyvärr blev resultatet det motsatta. Idag är det ett ”fiaskokaos” som polisen genomlider. Centraliseringen är total, verksamheter slås sönder, chefer dukar under och poliserna har inget att säga till om. Det lokala arbetet och den lokala förankringen blir lidande, det finns få poliser på plats, dåligt med infiltratörer och tjallare som behövs för att lösa många brott. Inte minst bilbränder. Eliasson centraliserar polisen verksamhet så till den milda grad att han försvårar polisens arbete i samhället. Men det tycks inte vara några större problem för vare sig regering eller riksdag. De bor inte i utsatta områden och de riskerar inte att få sina bilar utbrända.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag