Lotta Gröning

Eliassons utspel om Åkesson är patetiskt

Dan Eliasson har blivit en belastning för svensk polis.

Vissa brott ska vi tolerera, vissa partier trots att de är demokratiskt valda ska vi förakta och vad säger det om svensk polis?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dan Eliasson är inte representativ för svensk poliskår. Hans utspel nu senast, när han intervjuades av Expressens programledare Hannes Nelander vid Expressens valstuga i Almedalen, var att han ska avgå om Jimmie Åkesson blir statsminister. Det är lika patetiskt som hans armband han delar ut på stora musikfestivaler som uppmanar till att inte begå sexuella övergrepp.

Förstå om problemen vore så enkla att lösa! Då kan vi dela ut armband på löpande band; råna inga banker, begå inga terrorbrott och syssla inte med barnporr.

Dan Eliasson tenderar alltmer att bli en katastrof för svensk polis. Han är en socialdemokratisk politruk och som före detta statssekreterare och chef för Försäkringskassan tycker han sig nu ha rätt att ha politiska åsikter i sin roll som högsta polischef. Nu var det Jimmie Åkesson som han angrep igen, han har gjort det förr.


LÄS MER: Dan Eliassons utspel mot Jimmie Åkesson


Åkesson är inte straffad, inte belagd med några oegentligheter och ledare för Sveriges tredje största parti. Nästa gång är det kanske moderatledaren Anna Kindberg Batra som drabbas av polischefens vrede. Stefan Löfven konstaterade i sitt tal i Almedalen på tisdagen att han inte mådde bra av att en moderatledare från Djursholm gick omkring i förorten medan folk bara fick stå och titta på.

Expressens Hannes Nelander och Dan Eliasson vid Expressnens valstuga.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON

Utnämningen av Dan Eliasson var för många förvånande. Han kunde lite om svensk polis men vi förstår nu att hans uppdrag var att centralisera organisationen. Han är en byråkrat som leder en polisorganisation i upplösning. Det har varit hot om massuppsägningar och det är många som slutar på grund av den nya organisationen som centraliseras till den milda grad att polisen förlorar kontakten med dem de arbetar med.

Polisen har inte längre några infiltratörer, inga tjallare, vilket försvårar deras uppdrag att lösa brott. Missnöjet är enormt inom poliskåren.


Dan Eliasson har verkligen trampat i klaveret genom att så tydligt uttrycka sitt förakt för SD. Etiskt och moraliskt är det inte statsrättsligt försvarbart av en polischef att uttrycka sig på det här sättet. Han har blandat ihop sina roller när han ger uttryck för sin personliga politiska uppfattning. Hur ska människor kunna tillit till polisen med en sådan chef?

Dan Eliasson är inte trovärdig gentemot allmänheten och hans tidigare misstag visar också att han inte är ärlig.

Det har tidigare framkommit att polisen hemlighållit brottlighet förknippat till asylboenden. När en kvinna mördades på ett asylboende hade han viss förståelse för förövaren. Han tyckte synd om denne.


Det är helt oacceptabelt av en polischef att göra sådana utspel och redan då restes krav på hans avgång.

Dan Eliasson har blivit en belastning för svensk polis. Vissa brott ska vi tolerera, vissa partier trots att de är demokratiskt valda ska vi förakta och vad säger det om svensk polis?

Förhoppningsvis ingenting än så länge, men helt klart är behovet akut för polisen att få en polischef som upprätthåller svensk tradition när det gäller myndigheter och etiskt riktiga statsrättsliga principer. Hur ska det annars sluta? Inte minst när det gäller polisens så viktiga förebyggande arbete som bygger helt på trovärdighet och samverkan.

Där räcker det inte med ett simpelt armband som manar till laglydighet.