Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Diskriminering att jaga folk på landsbygden

Lotta Gröning skriver att bensinpriset är diskriminerande för de som bor på landsbygden. Foto: TT NYHETSBYRÅN
"Jag anser att det är dags att sänka skatten på bensin för människor som bor på landsbygden", skriver Lotta Gröning. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Expressens krönikör Lotta Gröning.

Nu slår bensinpriset nytt rekord. Jag anser att det är dags att sänka skatten på bensin för människor som bor på landsbygden. 

Diskrimineringen av folk utanför stora städer med god kollektivtrafik är synnerligen upprörande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Miljövänner må sätta kaffet i vrångstrupen, men det finns bättre sätt att minska de fossila utsläppen än att jaga folk på landsbygden. Det är i storstäderna som människor kör mest bil. I Stockholm rullar en miljon bilar och då kan ni tänka er vilka utsläpp dessa förorsakar. I Västerbotten däremot finns 155 000 bilar. 

Varje bil kör 100 mil längre i Västerbotten än bilarna i Stockholm, allt enligt SCB. Det är inte så konstigt för ett stort län med långa avstånd som bortsett från Umeå har dåligt med lokaltrafik. Men bensinåtgången lär ändå vara större i Stockholm eftersom körning i stadstrafik drar betydligt mer bensin.

Sedan är det okej att drömma om elbilar. Men även där måste vi vara realistiska. Om nu hela världen ska ställa om till elbilar, varifrån tar vi då elen?

Det kommer att bli brist på el, åtminstone om ni vill att även utvecklingsländer ska få samma välfärd som vi och inte minst om vi ska kunna behålla vår.

Kärnkraft vill många inte ha, trots att det är kärnkraften tillsammans med vattenkraften som gjort att Sverige är bland de bästa länderna i världen på att släppa ut minst koldioxid per capita. Danmark, som storsatsat på vindkraft, släpper ut betydligt mer koldioxid per capita än Sverige när de kompletterar med värmeverk. 

Tyskland, som har avvecklat kärnkraften och i stället använder kol, ligger på tolfte plats i världen när det gäller att släppa ut mest koldioxid per capita.

I Sverige tvångsavvecklar vi nu kärnkraften. Det får vi knappt tala om, så illa är det. Vad innebär det för oss medborgare? I sommar, i extremvärmen, har vindkraften stått för några få procent av vår elproduktion medan kärnkraftverken stundtals stått för upp emot 70 procent. 

Det visar behovet av basenergi. Det är bara Tyskland, Sverige och Kalifornien, alla med starka miljörörelser, som uttalat en politisk ambition att lägga ned kärnkraften. 

I Europa står kärnkraften för mer än 50 procent av kontinentens koldioxidsnåla produktion.

 

LÄS MER: Rekorddyr bensin efter kraftig prishöjning 

 

Tar vi återigen Västerbotten som exempel med sina vattenkraftverk så har de landets högsta nätavgifter. Vännäs ligger i topp! 

Elbolagen tar ut sina avgifter, men pålagor och avgifter för till exempel elcertifikat är bestämda av regering och riksdag med krav på omställning till förnyelsebar energi. De senaste fem åren har Vattenfall höjt nätavgifterna med 44 procent. Näten ska moderniseras och ställas om för vind- och solkraft. 

Nog är det absurt att nätavgiften är nära tre gånger högre än elpriset!

Lägger vi sedan till skattesatserna blir ojämlikheten ännu större. I Dorotea i Västerbotten är skatten sex kronor högre än i Malmös kranskommun Vellinge för att ta ett exempel.

Det går an att vara miljövän och bo i staden. Men om ni tänkte lite längre än vad näsan räcker så skulle ni inse att de stora miljövinsterna måste göras i befolkningstäta områden. I dagens digitaliserade värld kan vi ha olika bensinpriser, det är inga problem. Det är lika realistiskt som att satsa på elcyklar.

Den energipolitik vi har nu är kortsiktig och orealistisk. Om vi ska rädda världen måste vi inse att problemet är globalt. För att behålla välfärden räcker det inte med elbilar bara till Sverige eller att vindkraftverk som levererar el ibland ska försörja världens befolkning.

 

LÄS MER: Lotta Grönings krönikor 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!