Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Det som nu händer på våra äldreboenden är fasansfullt

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
”Döden på äldreboenden går just nu fram som en löpeld”, skriver Lotta Gröning.
Foto: Colourbox

Döden på äldreboenden går just nu fram som en löpeld. Dörrarna stängs för anhöriga, personalen är ofta outbildad, oskyddad och rädd.

Vi kan inte bara skylla på coronaviruset – vi behöver också rannsaka oss själva.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För vissa är coronaviruset som rysk roulett – du vet inte hur hårt du drabbas. För andra – särskilt de äldre – är döden synnerligen närvarande.

Själv har jag nästan svårt att följa det som nu händer med coronasmittan, det är brutalt plågsamt. När smittan började spridas i världen för någon månad sedan såg jag ett tv-inslag från ett äldreboende i USA där smittan fått fäste bland de gamla. Många hade dött och dörrarna för de anhöriga var låsta. De stod utanför och grät för att de inte fick komma in och träffa sina nära och kära. Jag tyckte situationen var fasansfull och tänkte detta kan inte hända i Sverige.

Men så blev det.

Högsta prioritet

Jag kände hopp när regeringen och Anders Tegnell slog fast att Sveriges högsta prioritet är att skydda de äldre. Gång på gång upprepades budskapet tillsammans med att alla vi andra måste ta ansvar för att inte sprida smittan.

De äldre uppmanades att stanna hemma. Gamlingarna skulle ta ansvar, hette det. Men allt detta var mest tomma ord eftersom det uppenbarligen inte gällde de gamla som får hjälp genom äldreomsorgen. Om de lever på ett äldreboende eller är beroende av hemtjänst.

Sakta har sanningen kommit krypande – om staten som avsagt sig ansvaret för sjukvården i landet, om beredskapslagren som tömts och inte upprätthållits av regionerna. Om bristen på skyddsutrustning, sjukvårdsplatser, respiratorer och utbildad personal.

Undanglidande strategi

Folkhälsomyndigheten och regeringen har försökt hålla ställningarna med en undanglidande strategi. Det fyller ingen funktion att testa alla, hävdades ända tills de fick tillgång till testkit. Det hade förstås varit självklart att testa all vård- och omsorgspersonal med tanke på smittspridningen.

Det hävdades också att personalen inom äldreomsorgen inte behövde någon särskild skyddsutrustning. Vilket hade sin förklaring i att bristen var uppenbar och det inte ens fanns handsprit.

Vi kan inte bara skylla på coronasmittan, vi bör rannsaka oss själva om vilken äldrevård vi har i Sverige. Larmrapporter genom åren om vanvård av äldre, om ensamhet och otrygghet genom ständiga personalbyten har duggat tätt. Nyligen tog många kommuner beslut på att dra ner ytterligare resurser från äldrevården.

Lars Lindeberg som har många års erfarenhet av hemtjänsten i Stockholmsområdet intervjuades i Aktuellt för en tid sedan. Han slog fast det självklara, nämligen att personalens villkor bidrar till smittspridningen.

– Jag kan inte riktigt förstå förvåningen över att det sprider sig. Vi har så dåligt utbildad personal utan skyddsmedel som dessutom är anställda på timme. De har ingen sjuklön, de kan inte vara hemma om de hostar, då har de inte råd att betala hyran, konstaterade Lars Lindberg.

Larm från hemtjänsten

Jag har pratat med personal inom hemtjänsten som berättar hur dåligt de mår av detta. Av bristen på skyddsutrustning. En sjuksköterska i hemtjänsten, i en liten kommun där de gamla får möta 20 olika personer i veckan, berättar att hon hittat en flaska handsprit i en av kommunens bilar som hon gömde för att ha med sig på sina hembesök. Vi har ingen handsprit, berättade hon.

Expressen skrev om 80-åriga Birgit Falk som dog i covid-19 på ett äldreboende i Göteborg. Efter att hon testats positivt vågade ingen i personalen gå in i hennes rum för att se hur hon mådde, berättade hennes dotter Maria Lim falk.

De äldre ligger och dör ensamma i sina sängar. För att sedan läggas i liksäck och stängd kista. Tänkte vi oss döden så?

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt 

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

Många vill bunkra läkemedel: ”Irriterade när vi måste neka”.