Lotta Gröning

Det skulle behövas en omstart inom arbetarrörelsen

Publicerad

Familjebanden inom arbetarrörelsen rullas på nytt upp för våra ögon! Vi har varit med om det förr, både spritfester, porrinslag och lägenhetsaffärer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag trodde i min enfald att det var över, att de politisk folkvalda och de fackliga förtroendemännen lärt sig något av tidigare misstag. Kanske dragit erfarenheter av tidigare mediadrev och framför allt satt en ära i att representera sina medlemmar och väljare. Men ack nej, misstagen återupprepas, bortförklaringarna återkommer och vad värre är nu börjar de skylla på varandra också. Margot Wallströms försvar för att hon tackat ja till kommunal och en fin lägenhet i centrala Stockholm är uppseendeväckande. - Annelie Nordström ljög för mig. Hon lovade att kommunal släppte lägenheter till kommunala bostadskön, säger Margot Wallström. Annelie Nordström gick till motangrepp på sin presskonferens och hävdade att utrikesministern måste ha missförstått. Det är ovanligt med strid för öppen ridå på den här nivån inom rörelsen. Båda försöker givetvis rädda sitt eget skinn.

Men Margot Wallströms angrepp som bästa försvar har inte fallit i god jord. Annelie Nordström har många som kräver hennes avgång men mycket tyder på att hon ändå lyckas sitta kvar som ordförande. Hon har stöd inom förbundet vilket framkom under deras krismöte i fredags.

Margot Wallström är inte ensam i regeringen om att hyra lägenhet av facket. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hyr sin lägenhet av fackförbundet Vision. Så knyts banden inom arbetarrörelsens toppskikt. Fina bostäder, gräddfiler och rejäla pensioner. Anders Bergström kommunals kassör som tagit på sig större delen av ansvaret fick som bekant kicken och två miljoner i avgångsvederlag.

För kommunals ledning är krisen ändå inte över. Många medlemmar lämnar facket och kraven på ledningens avgång är stora. Jag kan förstå ilskan. Det är för många misstag och för lite ansvar av en ledning som borde ha varit medveten om vad som pågått. De dubbla budskapen har blivit så markanta, porrstjärnor och lågavlönade undersköterskor, stora spritfester för medlemmarnas pengar samtidigt som devisen för Kommunal är ett rättvisare Sverige. Så klyftan mellan ledningens löner och leverne och medlemmarnas.

Granskningen av kommunal slår hårt mot hela arbetarrörelsen. LO skadas, partiet skadas och regeringens förtroende undergrävs. Stefan Löfven vet inte riktigt vad han ska säga. Pampfasoner kände han inte till, han ville inte värdera skadorna och tycks mest vänta på kommunals interna utredning.

Socialdemokratin som under många år nu dragit med stora kriser tycks tyvärr inte ha nått botten. Problemen har sin förklaring i den maktstruktur som partiet har byggt upp och envist klarar sig fast vid.

Lojaliteten blir kittet och makten blir målet. Då är det lätt att glömma både väljare och politik och inte minst trovärdighet.

Denna utveckling beror inte på att ansvariga politiker är onda eller dumma, eller själviska. Det är själva maktstrukturen och viljan att behålla makt som förblindar. Ett system där ledarna belönas och får sina gräddfiler. Oligarkins järnlag kallas det. Detta händer i alla organisationer oavsett politisk färg.

Vad händer nu? Ja det skulle behövas en omstart inom arbetarrörelsen, nya människor, andra idéer och mindre pampmentalitet. Socialdemokratin har ett viktigt uppdrag att fylla om partiet står fast vid sina visioner och sätter politiken främst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag