Lotta Gröning

Det korrumperade Sverige är känsligt

Det korrumperande Sverige är känsligt, så känsligt att vi är ovana med sådana nyheter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När så Fastighetsverkets generaldirektör misstänktes häromdagen kom vi förvånat ner på jorden. Att en generaldirektör begärdes häktad hade vi inte varit med om tidigare. Sedan kom nästa smäll. Skogsbolagets Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg har delgivits skälig misstanke, som är den svagare graden, om givande av muta,för stora arrangemang vid jakt. En av dem som åklagarmyndigheten mot korruption misstänker ha låtit sig blivit mutad är förre finansministern Anders Borg.

Fastighetsaffärer och jakt är typiskt manliga domäner, Fastighetsbranschen har inte så där väldigt bra rykte och Jägareförbundet är en av Sveriges absolut starkaste lobbyorganisationer men är också samtidig väldigt omtvistat. Fastighetsaffärer och jaktmöten är enkelt att förknippa med en manlig maktelit, förmodligen beroende på att skandalerna har varit många under årens lopp.

Att nu Fredrik Lundberg som en av Sveriges rikaste män tillsammans med Anders Borg misstänks för mutbrott förvånar mig inte alls. Det här är bara en av maktelitens alla gräddfiler. Några dagar jakt, med fina middagar och deltagare som är bra att träffa för affärer och politiska strategier är guld värt. Det är små intima kretsar som litar på varandra och tillhör gräddan i näringslivet som blir inbjudna.

Så finns det tydliga regler för mutor. Regler som jag är helt säker på att inbjudna jaktdeltagare känner till. Både Fredrik Lundberg och Anders Borg hävdar att de gjort allting rätt och att de inte är skyldiga till några mutor. 

"Jag har betalat 2 500 kronor ur egen ficka", konstaterade Anders Borg.

Fredrik Lundberg.
Foto: Johan Jeppsson / Ibl

Det är visserligen svårt att jämföra jaktarvoden, men 2 500 kronor för en jaktdag på Holmen med kringarrangemang lär knappast räcka. Det är också det som chefsåklagare Alf Johansson poängterar i sin delgivning gentemot Anders Borg. Hans jaktdag ska alltså ha kostat betydligt mer än 2 500 kronor.

Men det är väl så här det går till i maktens korridorer. Gräddfilerna finns där, reglerna också men också möjligheterna att träffas ostört på andras bekostnad. Det är lätt att ta notan på företaget eller på skattebetalarna för i rätt sällskap kan du hävda att allting är arbete.

Det är tack vara denna manliga fåfänga som jakten representerar, grabbgängen, spänningen och makten över liv och död som ger Jägareförbundet en särställning i de politiska partierna och i näringslivet. 

De otaliga hårt arbetande kvinnoförbunden kan slänga sig i väggen i jämförelse med vad de kan åstadkomma. Där finns inga älgstudsare och jakthattar. Det är ingen tillfällighet att Jägareförbundet har en egen lokal i riksdagen. Att de har en egen jaktklubb som är hemlig.

Vi har väldigt svårt i medierna att få någon som helst information om klubbens verksamhet eller vilka som är medlemmar. Det är väl enklast så, då kan de inte anklagas för jäv eller mutbrott när riksdagsmännen går ut i landet och talar om att Jägareförbundet har rätt i allt ifrån vargjakt till synen på människans rättigheter i skogen.

Anders Borg.
Foto: Suvad Mrkonjic

Jägareförbundet har särskilda rättigheter, de utbildar jägare och bestämmer sedan om de är godkända och får sin licens. Det finns inga andra kontrollanter än jägarna själva.

Alla partier är fullt medvetna om Jägareförbundets makt. Åtskilliga bilder har vi sett på partiledare som valtalat med jägare i skogen. Med Jägareförbundet på sin sida har partierna större chans i valet. Så är det i ett litet land som Sverige när makteliten delar starka organisationers intressen.