Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Det hela känns overkligt, som en dålig repris på tv

2018. Jag funderar över om jag känner mig tryggare i dag än för fyra år sedan. Någonting har i alla fall hänt, skriver Lotta Gröning.Foto: PETER KRÜGER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER KRÜGER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det brinner i Västmanland igen, på en yta av cirka 2x2 km och i nuläget är två byar evakuerade. Branden är inte under kontroll. 

Helvete, inte igen var min första reaktion. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I ett sms jag fick utropades nästan desperat: är det inte helt sanslöst att det brinner på samma ställe som för fyra år sedan. Människor i brandområdet blir stressade, frustrerade och rädda.

Den här extrema hettan som vi haft i några veckor nu har skapat en sådan oro. Många tog en lättnades suck i dag när vi vaknade upp till bara 18 grader varmt och glädje över att den tryckande värmen var borta. Det blåste nordostvindar som svalkade skönt. Men oron fanns där förstås, den extrema torkan i markerna och så vinden. Det var just vinden som spred branden i Västmanland för fyra år sedan – med rekordfart. Nu är vi alltså där igen. 

Hästar och kor evakueras, människor tvingas lämna sina hem, en del som har upplevt hur branden närmar sig deras hem för fyra år sedan, får återigen uppleva samma overkliga skräckkänsla. De tvingas ta beslutet om vad som kan tas med och vad som kan brinna upp.

 

LÄS MER: Våldsam skogsbrand härjar i Västmanland 

 

Vi reagerar så olika, en kompis tog med sig husnyckeln, en annan en vattenmelon när de flydde lågorna förra gången det brann. Vi har skrattat åt det. Husnyckeln – vad ska man med den till om huset är nedbrunnet. Så de människor som vägrade lämna sina hem, jag var en sådan – kanske var jag optimist eller bara dumdristig.

Jag funderar över om jag känner mig tryggare i dag än för fyra år sedan. Någonting har i alla fall hänt. Fem brandkårer bekämpar elden, de har kallat in helikoptrar från försvaret som vattenbombar branden och hemvärnet är nu också inkallat. Och polisen, så klart, som har information på sin hemsida. 

Branden har fått beteckningen ”Särskild Händelse” och människor uppmanas att hålla sig borta. P4 Västmanland har en reporter på plats och sänder extra hela kvällen. Det hela känns overkligt, det är som en dålig repris på tv.

Men ändå har något hänt sedan förra branden. Då kallades fel brandkår till platsen som vände och åkte hem igen eftersom branden inte var i deras kommun. Helikoptrarna som kom till undsättning ansågs inte behövas och fick vända och det var först när branden spred sig med flera kilometer på några minuter som brandkårer från hela landet kallades in för att hjälpa till. Det var brandkårer som inte hade en aning om var de befann sig. Onekligen fungerar kommunikationen bättre i dag. Onekligen tas branden på betydligt större allvar än vad som var fallet för fyra år sedan. Det känns skönt.

 

LOTTA GRÖNING: Brandkåren visste inte hur branden skulle bekämpas 

 

På länsstyrelsens hemsida och på Sala kommun finns information om branden och var den befinner sig. Det är också ett framsteg. Förra gången det begav sig tog det väldigt lång tid för länsstyrelsen att få upp sin organisation och inte minst information. Det jag saknar i dag och det saknade vid förra branden är någon som drabbade och oroliga kan få prata med och få råd. Det brinner och många känner sig ensamma och rädda.

2014. Vid den förra stora branden i Västmanland kallades fel brandkår till platsen, varpå de vände och åkte hem igen. Den nya branden tas på betydligt större allvar. Det känns skönt, skriver Lotta Gröning.Foto: JENS L'ESTRADE

Jag måste återkomma till den extrema hettan, jag vill inte ha den, jag vill inte bo där den finns.

Det är svårt att förneka klimatförändringar, det måste finnas ett samband. Visst har vi haft perioder av höga temperaturer tidigare, visst har vi haft torka. Men nu tycks den extrema värmen återkomma varje år. Brandförsvaret måste vidareutbildas i ett bekämpa bränder i extrem torka precis som i Kalifornien och Australien. Det är något helt nytt. Vi har ingen frizon i Sverige, naturkrafterna slår hårt även här.