Lotta Gröning

Det går åt helvete om vi inte pratar med varandra

Publicerad

Det kommer att gå åt helvete om vi inte börjar prata med varandra!

Det brutala knivmordet på Ikea visar hur sårbar och sargad den politiska trovärdigheten är när det gäller asyl och invandringspolitik.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efterdyningarna av attentatet är skrämmande. Hatet stiger fram, fördomarna tar över och höga röster kräver hämnd. Det har vi fått, asylboendet i Arboga är utrymt efter hot och ett boende för flyktingbarn i Värnamo utsattes för ett attentat natten till lördagen.

Tyvärr är ansvariga politikers agerande lika skrämmande. De håller tyst, säger ingenting, inte om offren och inte om attentatsmannen och absolut ingenting om asylpolitiken. Regeringen skickade visserligen Mikael Damberg till Ikea i Västerås för att prata med personalen, men allt var hemligt och ingen media fick delta. Vad skulle Damberg dit att göra undrar jag? Mer än att tycka synd om personalen och kanske se hur de ställer undan knivarna.

Sverige har blivit ett land som bygger på ”vi och dem”. Det handlar inte bara om städer och landsbygd eller om fattiga och rika eller om dem där uppe och dem där nere. Nej det handlar i högsta grad om en demokrati som inte fungerar och som i sin tur har skapat ett land där människors åsikter har glidit isär och skapat gigantiska klyftor. Vi ser det i att näthatet segrar, att SD ökar starkt i väljaropinionen och att de etablerade politikerna håller käft. Partietablissemanget är också starkt uppbackat av åsiktspoliser som jobbar hårt för att stämpla folk som de anser ha fel åsikt och kallar dem för rasister, sd:are och diverse andra glåpord. Det är inte mycket du behöver göra för att bli antastad av en åsiktspolis, det räcker med att dela en länk de inte gillar eller låta en som är kritiskt till asylpolitiken tycka till på din Facebooksida. Det är inte så konstigt att många människor tystnar! Människor som inte vågar säga vad de tycker eftersom de är rädda för att hängas ut som invandrarfientliga eller kvinnohatare eller som homofob. Åsiktspoliserna skapar hat och utanförskap.

Sverige som en gång i tiden kunde vara stolt över sin demokrati har skapat de krökta ryggarnas samhälle. Både demokratin och samtalsklimatet undergrävs av att människor som inte törs eller vill argumentera i rädsla för att hängas ut som osolidarisk eller rasist. Det värsta med politikens tigande strategi är att det också drabbar invandrare och asylsökande. De får skulden för allt från minskade pensioner till sämre läkarvård. De pekas ut av många som paria i den svenska ekonomin. Resultatet är ett samtalsklimat som tappat alla proportioner.

Hur tänker Stefan Löfven? Vad vinner han på att tiga? Det var ett liknande attentat i Norge 2013 när en asylsökande från Sydsudan dödade tre personer på en buss. Hans sinnesstämning var detsamma som attentatsmannen på Ikea, han hade fått besked om utvisning och skulle utvisas dagen därpå. I Norge, till skillnad från Sverige, sände både statsminister Erna Solberg och Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg kondoleanser till de anhöriga. Sedan följde en debatt om hur asylpolitiken fungerar och framför allt hur man hjälper dem som får besked om utvisning.

Jag vill inte ha åsiktspoliser, jag vill ha yttrandefrihet. Hur ska vi kunna förändra någonting och vi uppmanar alla som vi anser ha fel åsikt att fara åt skogen?

Hur ska vi förstå varandra och få till ett samtal? Vi lever med hatet och attentat mot asylförläggningar, tiggare och invandrare, det har blivit en del av vardagen. Är Sverige rasistiskt? Nej, absolut inte! Tvärtom vi är uppfödda i ett mångkulturellt samhälle, det vår styrka och tillgång. Men vi är också vana med att få prata och ventilera och fråga om saker vi inte förstår, ogillar eller vill ha ändring på. Det går inte i dag med nolltolerans, åsiktspoliser och tigande politiker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag