Billig mat från Tyskland och Danmark, det svenska företaget Astra Zeneca har förlagt sin produktion av läkemedel på olika ställen i världen. I USA, Storbritannien och Indien. Svenska företaget Mölnlycke har lagt sin tillverkning av skyddsutrustning i Kina. Den svenska regeringen har aldrig varit orolig, de tittar på kostnaderna och tycker säkert det är en bra strategi att de kan köpa billigare varor från andra länder. Så särskilt oroade över att svenska företags slås ut har de heller inte varit. De tror på centralism och stordriftsfördelar inte minst i EU.
Men så kom pandemin. Sveriges coronastrategi faller som ett korthus. Chocken blev stor när smittan ökade rekordartat och vi stod utan skyddsutrustning. Den dåliga beredskapen vi hade för sådana här kriser kom som en blixt från en klar himmel.
Länge hävdade Folkhälsomyndigheten att det inte var nödvändigt för personal till exempel inom äldreomsorgen att använda skyddsutrustning. Det var kanske logiskt eftersom vi ingen skyddsutrustning hade. En av orsakerna var att Frankrike införde exportförbud på Mölnlyckes Kinatillverkade gummihandskar och munskydd. De skickades via Frankrike för att distribueras till Spanien, Italien och Sverige. Den svenska regeringen kopplades in för att lösa situationen, men politikerna i Frankrike menade att all skyddsutrustning som fanns i landet skulle användas där. Så långt sträckte sig EU:s solidaritet.
Nu har nya exportrestriktioner införts i USA, Storbritannien och Indien på vaccin från Astra Zeneca. Det innebär att EU och Sverige får minskade leveranser. Sverige har fått besked att vi får nära 3,3 miljoner färre leveranser under det första halvåret 2021 jämfört med de tidigare prognoserna. Upprördheten är stor både inom regeringen och ansvariga inom EU.
Samtidigt som politiker inom EU i frustration försöker få exportrestriktionerna att upphöra, måste vi komma ihåg att samma politiker har beslutat ett EU ska exportera vaccin som tillverkas inom unionen. Från första februari har minst 34 miljoner doser vaccin exporterats från EU bland annat till Storbritannien.
Flera EU-parlamentariker har börjat protestera mot den politiken. Nog kan logistiken och strategin framstå som märklig. Medan Storbritannien tillhör de länder som har vaccinerat flest medborgare tillsammans med Israel och Bahrain tuffar vi i Sverige fram i sakta mak. De flesta på äldreboenden har fått sitt vaccin och nu börjar 80-åringar vaccineras. En släkting till mig fick kallelse till nästa vecka.
Centraliseringen och EU:s logistik har sitt pris.