Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Det är nya tider nu för det gamla arbetarepartiet

Det viktigaste valresultatet säger oss är att de partier som slöt decemberöverenskommelsen måste inse att de förhandlade bort trovärdigheten och inrikespolitiken, skriver Lotta Gröning. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är klyftor, outsiders och så många olika verklighetsbilder som gett oss 2018 års valresultat. Det viktigaste detta valresultat säger oss är att de partier som slöt decemberöverenskommelsen och som lade en blöt filt över svensk inrikespolitik måste inse att de förhandlade bort trovärdigheten och inrikespolitiken. 

 

VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De gav fri lejd till SD och till Vänsterpartiet. Missnöjesrösterna är så uppenbara. Besvikna vänstersossar har gått till vänstern, förbannade outsiders har gått till SD från i stort sett alla partier. Det är alltså ingen tillfällighet att SD och Vänstern som båda har stämplats som icke rumsrena går starkt framåt. Orsakerna är självklara, både regeringen och alliansen har totalt glömt vilka de representerar. Båda blocken har haft fullt upp med att parera SD. Alliansen har slickat såren från förra valnederlaget och återhämtad sig. Regeringen Löfven har utan press kunnat verka i lugn och ro. Det har inte varit bra för Stefan Löfven som leder ett parti som inte har hittat sin plats i global verklighet där marknadsekonomin upplever sin absoluta höjdpunkt. Han leder ett parti där sprickorna fortfarande är uppenbara och kristiden långt ifrån över från täta partiledarbyten och kampen mellan höger och vänster. 

 

VALRESULTAT: Så går det i valet 2018 

 

Socialdemokraterna gör nu ett historiskt dåligt val. Stefan Löfven var kompromisskandidaten, men han löste egentligen inga problem. Men han ställde upp och han har kämpat men nådde inte ända fram. En för svag regering och en politik som mer varit inriktad på medelklassen än de marginaliserade grupperna, till exempel fattigpensionärer och människor beroende av assistans. Lägg till tron på storskalighet och centralisering. Små fattiga kommuner som inte har råd att upprätthålla en vettig om omsorg, landsting som lägger ner viktiga verksamheter på små sjukhus. Stefan Löfvens tuffaste strid var brutal och inte lätt för honom att hantera. Som etta på riksdagslistan i Västernorrland fick han snällt ställa sig i ledet och försvara nedläggningen av BB och akutkirurgin på Sollefteå sjukhus i sin egen hemkommun. Som motståndare för sjukhuset överlevnad och återuppbyggnad fick han sin egen svåger och dessutom 100-tals människor som dygnet runt ockuperar sjukhusets entré. Länge löste han problemet genom att undvika att träffa ockupanter, på slutet fick några stycken audiens men de fick ingenting av honom. Sollefteåbornas dom blev brutal, socialdemokraterna förlorade 17 procentenheter. 

Det är nya tider nu för det gamla arbetarepartiet. De har förlorat många av sina kärnväljare och det är inte alls säkert att Stefan Löfven får chansen att styra Sverige i fyra år till.  

På socialdemokraternas valvaka håller alla humöret uppe. De jublar över varenda hundradel som det röda blocket blir större än det blå. Partiet gör sitt sämsta val någonsin men jag hoppas att detta valresultat leder till eftertanke. Någonting har gått väldigt fel. För att socialdemokraterna ska ha en plats i politiken i framtiden krävs både krisinsikt och förnyelse. De kallar sig trots allt för framtidspartiet, men var tog framtiden vägen?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!