Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Krispaketet tog för lång tid att få fram

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det bästa med dagens besked är att det visar att politikerna verkligen har lyssnat på företagen.

Men det tog för lång tid att få fram krispaketet.

I dag ska lönerna ut och många av Sveriges småföretagare är redan i konkurs.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen kom med ett nytt krispaket inriktat på de mindre företagen.

– Bra jobbat, men jag får samma känsla som förra gången. Djävulen sitter i detaljerna och så länge som vi inte vet utformningen av förslagen kan vi inte veta att det ger den effekt som förväntans, säger Mattias Andersson från Småföretagarnas Riksförbund när jag pratar med honom.

Just nu pågår en kamp hos många småföretagare som dag och natt försöker att rädda sin tillvaro.

Läget är redan nattsvart för människor får sina livsverk och sin tillvaro kraschad.

Det gick snabbt för politikerna att fokuserade på de 3,5 procent av företagen som är små och medelstora, då denna grupp har flest anställda.

I dag fick den stora majoriteten av enmans- och mikroföretag, där de riktigt stora problemen finns, äntligen ett krispaket.

Mattias Andersson är glad över att politikerna lyssnat men menar att det finns en psykologisk dimension i det här läget. Många orkar kanske inte ta nya tag och börja om på nytt trots positiva besked. Jag pratade med en banktjänsteman häromdagen som konstaterade att hon mådde väldigt dåligt i sin yrkesroll och att det redan nu handlar om brutala livsöden. 

Framtiden är inte ljus. Bara inom handeln förlorar företagen upp till 80 procent av intäkterna och 70 000 jobb beräknas försvinna, bara för att nämna ett exempel. Lägre hyror, som regeringen nu lovade, är ett steg i rätt riktning. Men det kan hjälpa en månad eller två och vi får hoppas att kundunderlaget har återkommit tills dess annars är situationen lika illa som tidigare.

Regeringens snabba åtgärder för storföretag som har en bättre likviditet gynnas av bidragen och har stor nytta av regeringens stödpaket.

Vi kan ta Gekås i Ullared som exempel. Detta gigantiska varuhus med eget tv-program där tittarna varje vecka fått se hur många miljoner de tjänat på en dag.

Det tog inte många veckor förrän företagets VD Boris Lennerhov permitterade 1 400 anställda och sig själv på 20 procent.

Gekås har förstås stor nytta av regeringens krispaket med korttidspermitteringar. 2019 besöktes Gekås av 4,9 miljoner kunder och tillsammans handlade de för 5,6 miljarder kronor. Företaget har inga skulder och alla investeringar görs med vinsten. Volvo och flera banker planerar stora aktieutdelningar till sina ägare.

Den lilla handlaren som förlorat alla sina kunder, däremot, klarar varken hyra eller skatter oavsett om man kan skjuta upp dem eller inte.

Åtgärderna som regeringen nu föreslog och som är riktade till att rädda 96,4 procent av näringslivet som består av enmans- och mikroföretagare med för småföretagen kan vara oerhört bra.

Men jag skriver ”kan” eftersom många detaljer är suddiga och osäkra. Jag blev förvånad över löftena om momsen att företagen får betala in den på årsbasis om de så önskar. Den möjligheten finns redan i dag så det inte någon nyhet eller förbättring. Att regeringen vidhåller lånemodellen är också en osäkerhet faktor. 

– Det är givetvis väldigt bra att staten står för en lånegaranti.  Men det som bygger på lånebasis ska betalas tillbaka och ligger förslaget på väldigt låga marginaler kan företagen inte hämta hem förlusten för det återbetalningskostnader som följer, säger Mattias Andersson.

Vad innebär förslaget att kunna vila bolaget? Innebär det att regeringen är beredda att betala ut ersättning för de företagare som är med i A-kassan? Kan företagen få tillgång till sin A-kassa behöver de inte gå i konkurs. 

Den sänkta arbetsgivaravgiften är väldigt bra även om pensionsdelen är kvar att betala. 

Regeringens krispaket verkar i flera avseenden okej för de små företagen som har upp till 30 anställda. Nu återstår det att få klarhet i detaljerna innan hoppet kan återkomma för alla drabbade.