Lotta Gröning

Då Jimmie Åkesson – nu Stefan Löfven

Publicerad

När statsministern åker land och rike kring för att prata om migration, kriminalitet och hårdare tag låter det slående likt budskap från SD – som han för bara några år sedan fördömde.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokraterna är ett parti som söker sin plats i samhället. De har sökt länge, ända sedan 90-talet när det stod klart att Folkhemmet inte längre fanns, att Medelsvensson var död och att gråsossen höll på att tyna bort. Det så framgångsrika socialdemokratiska idébygget föll ihop som ett korthus. Men partiledningen låtsades inte om det. 

Det blev hård debatt när 90-talsgruppen föreslog att slopa arbetarklassen i den politiska retoriken och i stället använda ordet medarbetare. Men devisen "medarbetare i alla länder, förenen eder" klingade inte så där väldigt bra. Så ledningen fortsatte med sin gamla retorik trots att politiken blev marknadsliberal och EU-anpassades. Socialdemokratins absolut viktigaste mål om en låg arbetslöshet fick ge vika för Milton Friedmans teori om att låg inflation var viktigare. När Friedman fick Nobelpriset i ekonomi var det stora protester i Sverige. 

När den socialdemokratiska retoriken inte längre gick ihop med den politik de förde började de trognaste partimedlemmarna tappa förtroende. Här började resan där socialdemokratin tappade sitt uppdrag och viss mån sin själ. 

Den nedåtgående spiralen gällande partiets trovärdighet sattes igång. Göran Persson sa ganska ofta under sin tid som partiledare, lite klämkäckt, att socialdemokrater skulle vara glada för att de inte kände igen partiet. De tydde på utveckling menade han. De gick in i ett nyliberalt EU-projekt med ambitionen att göra hela Europa till socialister och det gick inte så värst bra.

När Stefan Löfven och regeringen med hjälp av idén om den svenska modellen och krav på trygghet försöker rädda sig kvar vid makten är det ett annat socialdemokratiskt parti som talar till sina sympatisörer. Borta är kraven på rättvisa, solidaritet och demokrati, orden finns visserligen där men trovärdigheten har hårt naggats i kanten. Deras dilemma är att förr byggde de upp en trygghet och fick människor att känna samhörighet med varandra och politiken. Nu är de ansvariga för att tillsammans med alliansen ha monterat ned stora delar av välfärdssamhället och dessutom satt rättssamhället i kris. När Stefan Löfven reser runt i landet och har regeringssammanträden på olika platser i landet är det ett annat budskap vi som väljare får möta. 

Idag talar partiet om otrygghet som ska bli trygghet! Att vi inte ska vara rädda för att bli gamla, att sjukvården ska fungera i hela landet. Så den mer brutala sidan åtminstone för att vara socialdemokratin, 10000-tals fler poliser, hårdare straff och en betydligt stramare flyktingpolitik.

I veckan åkte regeringen till Skäggetorp i Linköping. Skäggetorp är ett av landets mest utsatta bostadsområden, gängkriminalitet, organiserad brottlighet, många invandrare, hög arbetslöshet och poliser som inte är närvarande i brist på resurser. Det moderata kommunalrådet i Linköping Christian Gustavsson skriver på Expressens debattsida om att Skäggetorp att ett misslyckande som fått pågå allt för länge. Det handlar förstås inte bara om Skäggetorp, det handlar om landets alla utsatta områden där polisen tappat kontrollen. 

Löfvens nya vallöften om hårdare tag är precis det som SD krävt i flera år nu. Det är dessutom en politik som gav partiet biljetten till riksdagen.

Vi har ett ödesval att vänta 2018. Klyftorna finns överallt i samhället, liksom misstron mot det politiska etablissemanget. Det är stora utmaningar Stefan Löfven står inför.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Det måste göra ont i själen för Stefan Löfven och andra ledande socialdemokrater. Hur kunde det bli så här? De är inte ensamma, oppositionen har gjort samma resa, liksom andra socialdemokratiska partier i Europa. Förblindande av visionen om fred.

Har vi haft oansvariga politiker, jag måste nog svara ja på den frågan. Men de har inte medvetet fattat dåliga beslut, de trodde att besluten de fattade skulle bidra till ett bättre samhälle. De var visionärer utan markkontakt och med alldeles för lite erfarenhet av storskalig internationell centralism. Det största problemet var att de tappade kontakten med sina väljare och det samhälle de verkade i. Plötsligt gick utvecklingen så fort att Göran Persson gav sig själv ett öppet mandat, besluten hann inte förankras. Kampen om makten hårdnade och den tog överhanden.

Vi har ett ödesval att vänta 2018. Klyftorna finns överallt i samhället, liksom misstron mot det politiska etablissemanget. Det är stora utmaningar Stefan Löfven står inför.

 

Läs fler krönikor av Lotta Gröning 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag