Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Behärska er – och ge Amanda Lind en chans

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi är inte vana vid att se en svensk minister i något som liknar en turban. Kanske har det bidragit till tumultet runt Amanda Lind.

Min känsla är att kulturministern mer kompetent än många tycks tro.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Många har tappat behärskningen och låtit fördomarna flöda under det senaste dygnet. Jag tänker inte i första hand på Hanif Bali, även om Lind bara varit kulturminister i ett par timmar innan hon blev attackerad av den moderata riksdagsmannen på Twitter. Bali är ju i första hand provokatör, i andra hand politiker.

På kultursidorna har kommentarerna till stor del varit upprörda och nedvärderande. I tidningen Resumé, som bevakar reklam- och mediebranschen, skriver förra TV4-chefen om en längtan efter Bengt Göransson.

Ni som är äldre än 40 minns kanske socialdemokraten som utnämndes till kultur- och skolminister av Olof Palme 1982 och sen hade posten resten av 80-talet. Göransson hade gedigen folkrörelsebakgrund, stort kulturintresse och ansågs vara en allmänt vettig person.

Det är fullt naturligt att grånade män i mediebranschen inte har superkoll på Amanda Lind

Scherman tycks vilja frammana bilden av Amanda Lind som Bengt Göranssons raka motsats: …”det känns ungefär som i Hasse och Tage-sketchen med andemeningen – Vem faen är Robert Lind? Alltså, han i Kramfors som det påstods att alla kände till. Ungefär som Kulturminister Lind. Välbekant för vem i Kultur-Sverige?”

Det vore lätt att göra sig lustig över att en sketch från 1970-talet är den bästa illustration Scherman kan hitta för att driva sin tes. Min poäng: det är fullt naturligt att grånade män verksamma i kulturvärlden eller mediebranschen inte har superkoll på Amanda Lind.

De lever i olika världar.

Att hon är högt utbildad som legitimerad psykolog tycks ha gått många förbi, liksom att hon tycks ha ett stort och genuint intresse för både kultur och idrott. Eller, för den delen, att hon har gjort kometkarriär efter att ha levererat som politiker.

Vad är då hennes kompetens när det gäller det politiska uppdraget. När det gäller demokratifrågor är hon bättre lämpad än en socialdemokratisk minister. Åtminstone internt har Miljöpartiet en bättre demokratisyn och tål mer än andra partier när det gäller kritik och position. Det är helt enkelt högre i tak inom MP och partiet har också krav på fler folkomröstningar i sitt partiprogram (något som till exempel S avskyr).

Kulturen då? Förutom att hon gift med en konstnär, alltså.

Ursäkta, men det är nya tider nu

Enligt en lista i Yippie, ett lokalt magasin i Härnösand, består Amanda Linds kulturella intressen om nålbindning, blockflöjt, serietidningar, medeltiden, andlighet, rollspel och lajvande. Det är udda ämnen, men alla kan relateras till en bred kultursyn.

Rollspel och lajv är en av landets största folkrörelser och växer med rekordfart. Sverok, en av flera ideella organisationer, har 55 000 unga medlemmar i 2 800 föreningar.

Ursäkta, men det är nya tider nu. Kultur är ett vitt begrepp, och vi alla olika utgångspunkter.

Givetvis är också mediefrågorna centrala i rollen som kulturminister. Jag utgår ifrån att Amanda Lind är väl medveten om det, tills motsatsen är bevisad.

Framtiden får utvisa om hon är rätt person för uppdraget.

Med allt detta sagt:

Den allra viktigaste invändningen mot nya kulturministern hänger tyvärr kvar i luften. Den som handlar om hennes omdömeslösa hyllning av sparkade MP-ministern Mehmet Kaplan.

Men jag utgår ifrån att hon inser sitt misstag och rättar till det, helhjärtat. För sin trovärdighets skull.

Sedan kan hon börja jobba på riktigt. Låt oss ge Amanda Lind en ärlig chans – vi kan faktiskt bli förvånade.