Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Bandet mellan V och S bygger på hat och kärlek

Bandet mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna bygger på hat och kärlek, skriver Expressens krönikör Lotta Gröning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven måste arbeta fram en ny politisk vision. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiet och partiledaren Jonas Sjöstedt måste tona ner revoulutionsromantiken för att bli trovärdiga. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

När det går sämre för Socialdemokraterna går det bättre för Vänsterpartiet och vice versa. Så har de alltid varit, partierna har ett gummiband emellan sig som bygger på hat och kärlek. De är beroende av varandra men vägrar erkänna det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokratin har bekämpat vänsterkrafterna inom arbetarrörelsen i hela sitt politiska liv, men när det gäller regeringsmakten bjuder ledningen gärna in vänstern och går dem till mötes i några för dem strategiska frågor. 

Inför det här valet ser det särskilt dystert ut för Socialdemokraterna medan Jonas Sjöstedt har höga opinionssiffror och ser ut att göra ett strålande valresultat. Givetvis är det besvikna vänstersossar som lämnar partiet för det mer radikala och socialistiska Vänsterpartiet. 

I en opinionsundersökning som Aftonbladet lät göra i juni i år bland väljare som röstade på Socialdemokraterna ställdes frågan: ”Du uppgav att du röstade på Socialdemokraterna 2014 och i dag skulle du i stället rösta på ett annat parti. Vad är det främsta skälet eller skälen att du bytt parti?”

Några av svaren sticker ut som typiska för vänstersossar. 23 procent anser att partiet har gått för mycket till höger, 36 procent ogillar samarbetet med Miljöpartiet, 23 procent ogillar hanteringen av de funktionshindrade och de indragna stöden till dem. 

 

LÄS MER: Fler krönikor av Lotta Gröning 

 

Jonas Sjöstedt har fattat galoppen och driver nu en tuff politik gentemot socialdemokratin. I sitt inledningstal på kongressen I Karlstad konstaterade Sjöstedt att socialdemokratin tappat gnistan och inte längre är något vänsterparti. 

– Vi ska aldrig vara tysta när de glider i väg högerut, konstaterade vänsterledaren.  

I valmanifestet slår partiet fast, att de rika har för mycket makt, storföretagen har för mycket makt, en miljonärsskatt ska införas, de gillar inte skatteavdrag för de rikaste och poängterar orättvisan för de funktionshindrade som styrs av LSS. Lägg sedan till kritiken mot hårdare tag i asylpolitiken.

Socialdemokraterna kämpar så förtvivlat för att behålla sin makt och krossa SD. De lovar hårdare tag från polisen, hårdare tag i asylpolitiken och anstränger sig med alla retoriska grepp om solidaritet, om att alla ska med, om trygghet och välfärd i en global värld där marknadsekonomin är starkare än någonsin. Det går förstås inte. Lika illa är det med Vänsterpartiets vision om ett jämlikare samhälle. 

Partierna har tappat sin roll i den globala digitaliserade världen, verkligheten och visionerna hänger inte ihop. Socialdemokraterna måste arbeta fram en ny politisk vision. Hur hanterar de en verklighet med fria marknadskrafter, där människor hittar sitt parti i sociala medier och där missnöjets frustation styr handlingarna. 

Vänstern måste för att bli trovärdiga tona ner revolutionsromantiken och också se problemen med att bara höja skatten utan analys och verklighetsförankring.

Under tiden fortsätter kampen mellan de båda partierna. Drygt 4 000 marscherade i vänsterns Första maj-tåg i Göteborg i år, partiets opinionssiffror är över 12 procent. Socialdemokraterna hade med positiv räkning dryga 1 000 i sitt tåg. Arbetarstaden har sagt sitt. Socialdemokraterna är nere i 15 procent i en stad där Olof Palme drog 50 000 åhörare på Första maj. Han avslutade alltid valrörelsen på Götaplatsen.  

Det är nya tider nu! Det är inte mycket som är som förr och det är inte lönt att drömma sig tillbaka.