Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Att gamla dör av svält tillåts i välfärdslandet

Elsie Olin Borglin, 86, vägde bara 32 kilo.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Sommarkrönikör Lotta Gröning efterfrågar lite mänsklighet för de äldre.
Foto: SAMUEL UNÉUS
Foto: CHARLOTTE FERNEMAN / OKÄND

Minns ni Elsie Olin Borglin? Hon vägde 32 kilo när hon ringde mig första gången. Rösten var svag och så tunn att hon knappt hördes. 

Hon hade gjort allt för att göra sig hörd. Bland annat gått till fotografen och låtit sig fotograferas. Hon såg ut som en fånge som nyss blivit släppt ut ur ett koncentrationsläger. 

Men hon var ingen misshandlad fånge från kriget. Hon var en ensam och maktlös 86-åring som satt fast på ett äldreboende och höll på att dö av svält.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hon kämpade för sitt liv. Det var hennes envishet som räddade henne. Hon såg sina vänner dö och det var i desperation hon ringde till mig. Vi fick då en debatt om gamlas maktlöshet och om svälten i äldreomsorgen. Elsie Olin Borglin fick hjälp. 

I går fick jag på nytt ett brev av Elsie. Hon pratade om skendemokrati! Om politiker som fullkomligt struntar i de äldre inom omsorgen. Om en hemtjänst som inte fungerar. Ni vet, en hemtjänst med scheman som säger 7 till 13 minuter ”per kund”. Hon berättade om en hemsjukvård där de äldre blir utskällda av personalen om de nattetid ringer och ber om hjälp. 

Politikerna mår väl bra ekonomiskt” skriver Elsie, ”men vi som drabbas, skadas och lider har inga stjärnadvokater som hjälper oss. Vi har ingen som lyssnar.”

Visst har Elsie rätt. De äldre har få som lyssnar till deras rop på hjälp. Vi vet att många gamla misshandlas av samhället. Vi har vetat länge att de dör av svält, depressioner och ensamhet. Elsie berättar om en vän som förlorade så mycket i vikt att han efter två veckor tappade byxorna. Bryr vi oss? Nej, dessvärre inte! När gamla inte äter tar personalen många gånger bara bort maten. Att gamla dör av svält har blivit tillåtet i välfärdslandet Sverige. 

Häromdagen kom nya rubriker; ”Sex av tio patienter inom äldrevården är undernärda eller riskerar att bli”, skrev tidningen Metro och hänvisade till kvalitetsregistret Senior Alert. 


LÄS MER av Lotta Gröning: ”Det hela känns overkligt, som en dålig repris på tv” 


Jag letade vidare. 2017 i november kom ännu en larmrapport, denna gång i SvD: 40 000 människor lider av undernäring i äldreomsorgen och över 100 000 riskerade att bli undernärda. Problemet ses närmast som aktiv dödshjälp. Tidningen hade statistik från Socialstyrelsen och Senior Alert.

2016 larmade professor Yngve Gustafson i tidningen Aftonbladet om problemet. 75 000 svenskar svälter och bland de äldre riskerade 15 000 människor att dö av svält, ofta efter plågsamma biverkningar som tandlossning, urinvägsinfektioner och inte minst depressioner. 

Yngve Gustafson är inte vem som helst. Han har arbetat med patienter på svenska äldreboenden i över 30 år, forskat och varit sakkunnig åt Inspektionen för vård och omsorg. 

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, tar det tid att få bukt med problemen. Ja sannerligen. Sedan januari 2015 har Socialstyrelsen krävt att kommuner och landsting inrättar rutiner för att motverka undernäring bland äldre. Kan det vara så svårt? Lite mänsklighet, bra och näringsrik mat, stimulans, rätt att duscha mer än var fjortonde dag, rätt att gå ut och få lite frisk luft. Rätt att bli sedd och lyssnad på. Helt enkelt att ha ett värde som människa! Borde inte det vara en självklarhet?

Lotta Gröning

Ålder: I en bra tidsålder!

Familj: 15 årig dotter, 12 hästar, fyra hundar och fyra katter

Bostadsort: Olsbenning, Bergslagen

Sommarplaner: Arbeta, det är ju valrörelse.

Det ska jag skriva om i sommar: Jag ska skriva om sådant som berör mig och får mig att tänka

Smultronställe: Lapphyttan. Dit går jag ofta. En speciell plats på jorden som var industri redan på 1100-talet. Sveriges äldsta hytta. 

Ett roligt sommarminne: En veckas ridtur  på Islandshäst i fjällen mellan Norge och Jämtland. Utan mobiltelefon.