När Sollefteås BB lade ned den första februari i år var det efter lång tids utredning, debatt och omfattande protester. Ett vägmärke som tillverkats av ockupanterna står lutad mot en björk. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅNNär Sollefteås BB lade ned den första februari i år var det efter lång tids utredning, debatt och omfattande protester. Ett vägmärke som tillverkats av ockupanterna står lutad mot en björk. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
När Sollefteås BB lade ned den första februari i år var det efter lång tids utredning, debatt och omfattande protester. Ett vägmärke som tillverkats av ockupanterna står lutad mot en björk. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Löfven har inte velat lägga sig i konflikten i hemorten. Foto: NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅNLöfven har inte velat lägga sig i konflikten i hemorten. Foto: NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfven har inte velat lägga sig i konflikten i hemorten. Foto: NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Gröning

Att fly fotfolket är inte lösningen, Stefan Löfven

Publicerad

Väljarna i Stefan Löfvens hembygd protesterar mot brutna löften och BB-nedläggningar – Löfven har inte velat lägga sig i.

Nu krävs en ledare som kan tala med parterna, försöka reda ut problemen och hitta en framkomlig väg ut denna tärande konflikt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är valår och i helgen har Västernorrlands socialdemokratiska partidistrikt kongress. Statsminister Stefan Löfven toppar deras riksdagslista. Självklart måste han delta på kongressen. Men det är inte med några lätta steg som Löfven stiger in i möteslokalen. Västernorrlands partidistrikt är för närvarande socialdemokratins sorgebarn. Partiet är söndertrasat och splittrat av en infekterad strid om sjukhuset i Sollefteå och nedläggningen av BB och akuten där.

 

LÄS MER: Höggravid kvinna födde baby akut i Sollefteå 

 

I förra valet gick de socialdemokratiska landstingspolitikerna till val på att värna sjukhuset och behålla verksamheterna men dessa löften övergavs. Precis som skandalerna vid Karolinska i Stockholm har landstingsledningen i Västernorrland gjort den ena tabben efter den andra. Miljonerna har rullat i höga löner, rejäla pensioner för sparkade direktörer, kritik för oseriösa chefstillsättningar och mycket annat. Så egentligen vore en utredning av turerna i Västernorrlands landsting lika befogad som den regeringen tillsatt i Stockholm om Karolinska.

Sollefteåborna har med full kraft protesterat mot brutna löften och nedläggningen av BB och akuten. De har ockuperat sjukhuset och nu också startat en privat vårdcentral.

 

LÄS MER: Första bilbebisen född efter att BB lagts ned i Sollefteå 

 

Under hela denna process som pågått mellan befolkningen i Ådalen och landstingsledningen i Sundsvall har sollefteåbor och socialdemokratiska väljare försökt få kontakt med Stefan Löfven. När han gjorde sin landsbygdsresa i somras för att träffa vanligt folk och besökte Vilhelmina och Örnsköldsvik reste en delegation dit från Sollefteå för att prata med honom. Pressekreterarna lät dem inte ens komma i närheten. De har försökt få träffa honom i Stockholm, de har skrivit brev men mötts med tystnad. 

Stefan Löfven har på alla sätt undvikit sina egna väljare när det gäller sjukhuset. Vi ska komma ihåg att det är inte bara ”väljare” – det är hans hembygd vi pratar om. Resultatet har blivit att röda Ådalen tagit avstånd från Socialdemokraterna. Konflikten är tydlig.

 

LÄS MER: Politiker ville lägga ner BB i Sollefteå – blev hotade 

 

Stefan Löfven har ingen lätt uppgift och dessutom ett stort misstroende emot sig. Valresultatet och sammanhållningen för Socialdemokraterna i Västernorrland hänger väldigt mycket på vad han säger på distriktskongressen i helgen. Ska han fortsätta ducka och låtsas som om konflikten inte berör honom?

Jag kan inte som statsminister lägga mig i sjukvårdspolitiken, sa Stefan Löfven till Expressen efter de landsomfattande BB-demonstrationerna som hölls samma dag han sommartalade. Ett märkligt uttalande från en regeringschef som trots allt har en ansvarig sjukvårdsminister.

Stefan Löfven har inte kunnat hantera situationen och han är klämd mellan betalda partifunktionärer och fotfolket. Det är ingen lätt situation, men att fly fotfolket är inte lösningen. Nu krävs en ledare som kan tala med parterna, försöka reda ut problemen och hitta en framkomlig väg ut denna tärande konflikt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag