Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lotta Gröning

Att fly fotfolket är inte lösningen, Stefan Löfven

När Sollefteås BB lade ned den första februari i år var det efter lång tids utredning, debatt och omfattande protester. Ett vägmärke som tillverkats av ockupanterna står lutad mot en björk. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Löfven har inte velat lägga sig i konflikten i hemorten. Foto: NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Väljarna i Stefan Löfvens hembygd protesterar mot brutna löften och BB-nedläggningar – Löfven har inte velat lägga sig i.

Nu krävs en ledare som kan tala med parterna, försöka reda ut problemen och hitta en framkomlig väg ut denna tärande konflikt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är valår och i helgen har Västernorrlands socialdemokratiska partidistrikt kongress. Statsminister Stefan Löfven toppar deras riksdagslista. Självklart måste han delta på kongressen. Men det är inte med några lätta steg som Löfven stiger in i möteslokalen. Västernorrlands partidistrikt är för närvarande socialdemokratins sorgebarn. Partiet är söndertrasat och splittrat av en infekterad strid om sjukhuset i Sollefteå och nedläggningen av BB och akuten där.

 

LÄS MER: Höggravid kvinna födde baby akut i Sollefteå 

 

I förra valet gick de socialdemokratiska landstingspolitikerna till val på att värna sjukhuset och behålla verksamheterna men dessa löften övergavs. Precis som skandalerna vid Karolinska i Stockholm har landstingsledningen i Västernorrland gjort den ena tabben efter den andra. Miljonerna har rullat i höga löner, rejäla pensioner för sparkade direktörer, kritik för oseriösa chefstillsättningar och mycket annat. Så egentligen vore en utredning av turerna i Västernorrlands landsting lika befogad som den regeringen tillsatt i Stockholm om Karolinska.

Sollefteåborna har med full kraft protesterat mot brutna löften och nedläggningen av BB och akuten. De har ockuperat sjukhuset och nu också startat en privat vårdcentral.

 

LÄS MER: Första bilbebisen född efter att BB lagts ned i Sollefteå 

 

Under hela denna process som pågått mellan befolkningen i Ådalen och landstingsledningen i Sundsvall har sollefteåbor och socialdemokratiska väljare försökt få kontakt med Stefan Löfven. När han gjorde sin landsbygdsresa i somras för att träffa vanligt folk och besökte Vilhelmina och Örnsköldsvik reste en delegation dit från Sollefteå för att prata med honom. Pressekreterarna lät dem inte ens komma i närheten. De har försökt få träffa honom i Stockholm, de har skrivit brev men mötts med tystnad. 

Stefan Löfven har på alla sätt undvikit sina egna väljare när det gäller sjukhuset. Vi ska komma ihåg att det är inte bara ”väljare” – det är hans hembygd vi pratar om. Resultatet har blivit att röda Ådalen tagit avstånd från Socialdemokraterna. Konflikten är tydlig.

 

LÄS MER: Politiker ville lägga ner BB i Sollefteå – blev hotade 

 

Stefan Löfven har ingen lätt uppgift och dessutom ett stort misstroende emot sig. Valresultatet och sammanhållningen för Socialdemokraterna i Västernorrland hänger väldigt mycket på vad han säger på distriktskongressen i helgen. Ska han fortsätta ducka och låtsas som om konflikten inte berör honom?

Jag kan inte som statsminister lägga mig i sjukvårdspolitiken, sa Stefan Löfven till Expressen efter de landsomfattande BB-demonstrationerna som hölls samma dag han sommartalade. Ett märkligt uttalande från en regeringschef som trots allt har en ansvarig sjukvårdsminister.

Stefan Löfven har inte kunnat hantera situationen och han är klämd mellan betalda partifunktionärer och fotfolket. Det är ingen lätt situation, men att fly fotfolket är inte lösningen. Nu krävs en ledare som kan tala med parterna, försöka reda ut problemen och hitta en framkomlig väg ut denna tärande konflikt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!