Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Åk hem till Sollefteå, Löfven

Stefan Löfven har avsatt en vecka för att träffa vanligt folk på landsbygden. Målet för hans resa borde vara självklart: Åk hem Stefan Löfven, åk hem till Sollefteå och prata med de tusentals människor som strider för förlossningsvården på sitt sjukhus. Ikväll startar den uppmärksammade kursen hur man föder barn i bil, när avståndet till närmaste BB är tiotals mil.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trump har gett svenska politiker en tankeställare. Marginaliserade väljare utanför storstäderna avgjorde valet. Deras frustration, ilska och framför allt krav på förändring gav Donald Trump segern. Nu har insikten om detta landat i det svenska partietablissemanget. Stefan Löven är ärlig med att han efter Trumps seger förstod att någonting måste göras även här. Så nu reser han ut på landsbygden för att träffa, vad han kallar vanligt folk. "Vi måste få alla att förstå att vi tycker hela Sverige är viktigt", har Stefan Löfven sagt. Som om inte detta var tillräckligt, ska även moderatledaren Anna Kinberg Batra ut och besöka lantisar.


LÄS MER: Kurs i bilförlossning när BB Sollefteå stänger 


Sent ska syndarna vakna! Socialdemokraterna och Moderaterna har under årtionden varit överens om en politik som ödelägger landsbygden. Med rationalitet och centralism har staten flyttat till städerna. Det har även vinster och arbetstillfällen. Bönderna har blivit utrotningshotade och välfärden har gröpts ut. Nu återstår att se vad som avses med denna nya, till synens populistiska, strategi. Men jag är övertygad om att både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra begriper att en veckas landsbygdssafari inte är tillräckligt för att återfå någon trovärdighet. Resan måste dessutom leverera konkret politik.


Stefan Löfven har chansen! Representanter från hans eget parti har lurat väljarna i Sollefteå när de i valrörelsen lovade att både BB och akuten skulle få vara kvar på sjukhuset. Nu har de ändrat sig, landstinget är konkursmässigt och kurser för att lära sig föda i bil tycks vara mer än tillräckligt. Folk är uppretade, under devisen "Ådalen reser sig" slår de fast att kampen om BB är en strid på liv och död. Flera av demonstranterna har också valt att sova i sjukshusets entré. Det är vanligt folk som inte ger sig. Landstinget tänker spara 15,8 miljoner på nedläggningen. Det är inga gigantiska belopp inte ens i Sollefteå. Hela budgetsystemet och centraliseringen av vård har landstingen fått från regering och riksdag. Landstingen gör som staten gör.


LÄS MER: Föda i bil-kursen har blivit en världsnyhet


Politiker och byråkrater tror att med ett sådant budgetsystem blir allting bättre om små enheter rationaliseras bort. Men det tror inte de människor som drabbas av reformerna. Små sjukhus har också bra vård, ibland till och med bättre än stora centraliserade kolosser med specialister i alla hörn. Mindre sjukhus har förmågan att se hela människan, inte bara tummens övre spets, eller vad nu specialisten är inriktad på. BB avdelningarna är trygga och har plats, till skillnad från storsjukhusen i Stockholm som får skicka barnaföderskorna till Finland eller Gotland. Det värsta i allt detta är, att när vården inte finns vältras ansvaret över på patienterna själva. Landstingen har låg politisk trovärdighet, Stefan Löfven. Regional demokrati fungerar inte. Demokratin är alltid lokal bland vanliga människor. Det är just därför folk känner sig så överkörda av politik som inte ser helheten utan bara vissa delar av samhället.

Det krävs stora ingrepp i den statliga och regionala organisationen för att välfärden och demokratin ska gälla alla. Törs du prata om det Stefan Löfven?